Vladimír Vůjtek
11. ledna 2018 • 11:00

Jihlava? Play out se už nevyhnou, ale tým musí zůstat pozitivní

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou poslední, ale herní projev Jihlavy zdaleka není tak špatný. Bohužel zatím platí tvrdě nováčkovskou daň. Drtivou většinu zápasů prohrávají o gól, nanejvýš o dva. Se všemi soupeři jsou schopní hrát vyrovnaná utkání, ale nakonec jim vždycky něco chybí. Nějaký kousek. Dostanou smolný gól, nebo prohrají v prodloužení. Podle mě za to může nedostatek zkušeností. Chybí suverenita v rozhodujících fázích zápasů.



Zklamání tam být musí, na druhou stranu nějaká přehnaná frustrace asi ne. O moc víc toho zřejmě nečekali. Možná to naopak očekávali ještě horší. Svými výkony se ale utvrdili v tom, že jim moc nechybí, aby se v extralize mohli zachránit. Bojují každý zápas, hrají na hranici svých možností. Tohle jim v závěru sezony nakonec třeba bude ku prospěchu.

Když dokážou hrát vyrovnaně se špičkou, můžou jít do play out a baráže povzbuzení. Rád bych se mýlil, ale play out už se skoro jistě nevyhnou. Ta mezera je tam přeci jen dost velká.

I tak mě překvapilo, jak se herně zvládají držet. Je to tým prakticky bez hvězd. Mají vyrovnaný kádr, který tvoří průměrní hráči. Jsou ale velcí bojovníci. Krok drží na domácím ledě i venku. To jsem, upřímně, nečekal.

Rozdílovým hráčem tam je pouze Tomáš Čachotský. Nechci podceňovat ty další, ale v podstatě jen on je schopný rozhodovat zápasy, a to je na extraligový tým hrozně málo. Takových kluků potřebujete třeba šest sedm.

Trenér je ve složité situaci

Jihlava se je pokusila najít v cizině. Nic moc jiného jim ani nezbývalo. České hráče nemají na co nalákat. Prostředí a úroveň zázemí tam asi není taková. Raději půjdou někam jinam, kde je stadion kulturnější. Proto se asi rozhodli porozhlédnout v zahraničí. Nepřivedli úplně špatné posily, ale taky to není nic, z čeho bychom si sedli na zadek. Vedení ale evidentně dělá, co může.

Obtížnou situaci má i trenér. Ten musí hráčům v kabině stále dokola opakovat, že nejsou o nic horší než ostatní. Musí je udržet pozitivní. Zvlášť v dnešní době, kdy máme vlastně dvě baráže. Teď hrají o to, aby nebyli úplně bez nadějí už v play out. O udržení se pak hraje zase od nuly. Kouč musí udržet víru mužstva. Hodně by jim pomohlo se už teď výsledkově utvrdit, že jsou lepší než týmy kolem.

Celkově je teď extraliga ohromně vyrovnaná. Nepamatuju si, kdy byl střed tabulky naposledy takhle natěsnaný. Když sleduju zápasy, opravdu i poslední tým je schopný porazit třeba druhého. Výsledky se dopředu těžko předpovídají.

Liberec i Boleslav mají silné týmy

Do konce základní části zbývá už jen patnáct kol a myslím, že kromě Jihlavy už neuteče ani Litvínov. Viděl jsem ho předevčírem ve Vítkovicích a bude mít velký problém se do desítky prokousat.

Kdyby soutěž končila teď, šly by do play out i Liberec a Mladá Boleslav. To by mě popravdě hodně překvapilo. Oba týmy pořád vnímám jako velice kvalitní. Mají výborné hráče.

Je to jen otázka shody náhod, nebo možná špatné nálady uvnitř týmu. Při jiné konstelaci by klidně mohli hrát první šestku. Teď už to bude hlavně o hlavě, jestli se z toho zvládnou vyhrabat. Pokud se ale dostanou do předkola, klidně můžou v play off dojít daleko.

Zvlášť u Boleslavi kolo od kola čekám, kdy se zvedne. Mají borce protřelé světovým hokejem, hráče, na které se chodí lidi se zájmem dívat. Podle papírové kvality kádru by měli být v úplně jiných patrech tabulky. Lenc a Musil byli loni v národním mužstvu, jsou tam i Klepiš, Holík a další. Ti všichni by klub měli tahat daleko výš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud