30. května 2011 • 13:46

Beznohý Pistorius se ukáže na Zlaté tretře

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prvním handicapovaným atletem, který se na ostravském mítinku Zlatá tretra představí ve společném závodě se zdravými sportovci, bude jihoafrický běžec Oscar Pistorius. Čtyřnásobný paralympijský vítěz závodící na speciálních protézách bude v úterý ve Vítkovicích startovat v běhu na 400 metrů.



"Už se na to moc těším. Letos se mi povedlo zlepšit osobní rekord na 45,61, tréninky jsem dostal na vyšší úroveň a chtěl bych své časy stabilizovat pod hranicí 46 sekund," řekl novinářům čtyřiadvacetiletý Pistorius.

Před svým vstupem mezi zdravé atlety si však musel dost protrpět. Mezinárodní atletická federace IAAF mu v tom bránila s argumentem, že jeho protézy mu dávají výhodu. Pistorius se domohl svého až u Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne. Od roku 2008 má klid.

"Část lidí z IAAF s tím neměla problém, ale byli tam jeden dva, kteří trvali na tom, aby se ověřilo, jestli mi protézy přinášejí nějakou výhodu. Když se to schválilo a potvrdilo se, že to žádná výhoda není, byla to velká úleva. Jsem rád, že mohu soutěžit se zdravými atlety, motivuje mě to jít dopředu," řekl Pistorius.
Ve společnosti nepostižených atletů žádnou řevnivost nepocítil.

"Jsem požehnaný statutem, kterého se mi dostalo. Přijali mě perfektně mezi sebe, trénuji s nimi, všechno je v pohodě," řekl Pistorius.

Jeho snem zůstává účast na významném světovém klání. Nabízí se letošní mistrovství světa v Daegu, Pistorius však ještě více touží po olympijských hrách v Londýně příští léto, ale pro účast musí splnit kvalifikační limit národního svazu v hodnotě 45,25.

"Na čtyřstovce jsem doma druhý nejlepší, když se štafeta kvalifikuje, tak mám jistotu. Londýn je velký sen. Prostě dostat se na špičkovou akci, to je všechno, čeho chci dosáhnout ve společnosti zdravých atletů," řekl Pistorius.

Jeho sportovními vzory jsou Collin Jackson, Frank Fredericks a Wallace Spearmon. Na skalpy slavných sprinterů však sympatický muž s protézami ve své kariéře nepomýšlí. "Vždycky běžím svůj závod. Řídím se heslem porazit sám sebe," uvedl Pistorius.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud