16. ledna 2013 • 15:52

Legendárního sprintera Lewise odmítli obsloužit kvůli barvě pleti

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S odstupem několika let přiznal bývalý slavný americký atlet tmavé plet Carl Lewis, že ho v roce 2011 ke kandidatuře do  senátu motivovala nepříjemná příhoda, při níž byl se skupinou dalších Afroameričanů odmítnut ve vyhlášené restauraci v New Jersey.



Devítinásobný olympijský vítěz Lewis se v roce 2009 stavil v restauraci P.J. Whelihan's spolu s dalším olympijským šampionem LaMontem Smithem, aby s přáteli oslavili uvedení jejich bývalého trenéra Freda Ruckera do atletické Síně slávy v Jižním Jersey. Zprávu přinesl server PolitickerNJ.com.

Poté, co se společnost usadila, přišla ke stolu žena, podívala se na ni a odešla pryč. Když znovu procházela kolem, Lewis se optal po problému a dostal odpověď: „Je tu problém.“

Skupina Afroameričanů v restauraci čekala asi hodinu a stále je nikdo neobsloužil.

„S Carlem a dalšími kamarády jsme se dlouho neviděli, takže jsme povídali a utíkal nám čas. Hodina uběhla a začali jsme se zase ptát, kde je problém,“ líčil LaMont Smith.

Dva olympijští medailisté pak vyhledali manažera restaurace a naznačili mu, že za situací vidí rasový podtext. „Pořád se omlouval, nijak to nepopíral,“ vyprávěl Lewis.

Skupinka se nakonec obsluhy dočkala, ale pro Lewise byl zážitek impulsem ke kandidatuře do senátu. I během kampaně se setkal s rasistickou narážkou od manželky jednoho s protikandidátů.

Lewis nakonec nebyl do voleb v New Jersey připuštěn soudem, podle kterého neměl v místě dostatečně dlouho trvalé bydliště.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud