Romana Barboříková
Premium
16. srpna 2018 • 17:40

Maslák potřebuje probudit. Jeho trenér prozradil, jak chce řešit útlum

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Právě se mu podařilo postoupit do semifinále na mistrovství Evropy v Berlíně, když Pavel Maslák přišel mezi novináře a spustil: „Cítím se celkově přezávoděný, už to není ono. Potřeboval bych si odpočinout od závodů.“ A to se projevilo i tím, že do finále se už neprobojoval. Trojnásobný mistr světa i Evropy z haly, zlatý a stříbrný muž z ME pod širým nebem se tak musí nyní znovu najít. Co by mu mohlo pomoci?



Je to znát i na jeho časech. Osobní rekord na trati 400 metrů si Pavel Maslák zaběhl v roce 2014 (44,79 sekundy). O dva roky později měl sezónní maximum 45,06, loni zpomalil na 45,10. A letos? To už to vůbec nešlo. Nejlepší čas venkovní sezony 45,59 právě z ME v Berlíně. Stroj se zadrhnul a nechce se rozjet. Ano, i on stárne, ale stále je mu 27 let, což je pro některé teprve vrchol kariéry.

„Jemu to prostě neběží. Každý podzim děláme laktátové testy a on to má rok od roku horší. Je možné, že měl vrchol v pětadvaceti, ve čtyřiadvaceti. Jestli je to tím, že člověk kvalitně trénoval od šestnácti let a na tu speciální hranici se dostal v tomhle věku, nevím. Ale určitě to budeme zkoušet a věřím, že se někam vrátí,“ snažil se najít vysvětlení útlumu svého svěřence Dalibor Kupka.

Opotřebovanost cítí i sám závodník, ale spíš tu psychickou, motivační. „Mám tolik čtvrtek za sebou, mám zkušenosti, ale tehdy jsem byl mladý, dravý, vletěl jsem do toho a nic neřešil. Teď už to je čím dál těžší,“ přiznal Maslák.

Zabalit to ale ještě nehodlá, a tak už s trenérem vymýšlí, co změnit, aby se zase na jeho hlavní trati 400 metrů vrátil ten správný drajv. „Potřeboval bych udělat nějaký buď úplně hluchý rok, že bych jenom trénoval, udělal si aktivní volno a nezávodil, nebo úplně změnil disciplínu,“ přemýšlel nejdřív nahlas. Pak ale prozradil variantu, která se jeví jako reálnější. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud