9. října 2008 • 14:01

Špotáková už má přípravu naplánovanou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpařka Barbora Špotáková stále ještě nemá chuť do tréninku, ale podzimní přípravu už má do detailů naplánovanou. Olympijská vítězka a světová rekordmanka strávila týdenní dovolenou v Turecku a v příštích týdnech bude nabírat síly v maďarských lázních.



Pak zahájí trénink na sezonu, v níž bude v Berlíně obhajovat titul mistryně světa.

V přípravě nehodlá nic měnit. "Proč předělávat něco, co funguje?" řekla na dnešní tiskové konferenci Špotáková. Má za sebou životní sezonu, završenou světovým rekordem, který hodila při Světovém atletickém finále ve Stuttgartu.

Mrzí ji, že si její úspěchy lidé spojují zejména s penězi. "Řeší se pořád peníze, nikoho nenapadne nic jiného, než kolik mi kápne," stěžovala si.

"Místo aby lidi těšilo, že nějaký Čech měl úspěch, koukají na peníze, peníze, peníze. Ale všude," uvedla atletka. Za olympijský triumf získala prémii milion korun a přes dva miliony vydělala úspěšným vystoupením ve Stuttgartu.

I její cena na marketingovém trhu dramaticky vzrostla. "Jednáme s hlavním partnerem a ještě dalšími partnery, díky nimž by neměla mít Bára na další olympijský cyklus problémy zajistit kvalitní nezávislou přípravu," řekla svazová manažerka a bývalá koulařka Helena Fibingerová. Marketingovou hodnotu Špotákové přiblížit nechtěla. "Jsou to řádově miliony ročně," prohlásila.

Hektické dny po olympiádě a po světovém rekordu Špotáková ani nechtěla srovnávat s loňskou popularitou, když vyhrála mistrovství světa. "Bylo třikrát horší. Srovnat se to nedá, je to obrovský rozdíl. Navíc tam byl příběh," připomněla dramatické rozuzlení soutěže posledním pokusem, jímž v den čtyřicátého výročí sovětské okupace porazila ruskou soupeřku.

Nápor prý zvládla nakonec dobře, i když odpovídala na stohy dopisů a podepsala mnoho fotek či olympijských knih, kartičky s jejím autogramem mizely po tisících. "Je dobře, že jsem své aktivity po olympiádě omezila, i proto jsem mohla hodit světový rekord," uvedla Špotáková.

Díky svým úspěchům se stala druhou nejlepší atletkou Evropy za ruskou tyčkařkou Jelenou Isinbajevovou a je pravděpodobné, že bude vysoko i v anketě o atleta světa, která bude vyhlášena 23. listopadu v Monaku.

"Bára dostala pozvánku a věříme, že dostane i nějakou tu cenu," uvedl její manažer Libor Varhaník. "Hodně mě to potěšilo i překvapilo. Na tyhle věci nemyslím, to přijde z čistého nebe a je to příjemné," řekla oštěpařka.

Přípravu zahájí na podzim na Zadově, pak tradičně v prosinci odjede do tepla na Lanzarote. "Všechno už je naplánované. V tomhle se můj život hodně změnil, musím i z důvodu ohlašovací povinnosti kvůli dopingu oznámit tři měsíce dopředu, kde budu. Už dva roky mám pocit, že mám život plánovaný den ode dne," uvedla Špotáková.

Na dovolené si užívala po hektických dnech klidu. "Zpočátku jsem byla trochu nemocná, ale pak jsme si sluníčko, moře a zábavu užili dosyta," uvedla Špotáková. Do Turecka vyrazili jen s přítelem Lukášem.

"A bylo tam asi 99,9 procent Rusů," usmívala se v narážce na svou velkou soupeřku z olympijského závodu Marii Abakumovovou. "Tak jsme se vsázeli, jestli mě někdo z nich pozná. Naštěstí nepoznal," řekla oštěpařka.

Půjčili si auto, jezdili na výlety po horách, zkusili i rafting. "Turecko mě nadchlo, je tam krásná příroda. Ale bylo to krátké, ještě potřebuji do lázní, aby si tělo odpočinulo. Pořád ještě necítím takovou chuť do trénování," prohlásila.

I když odpočívá, snaží se být alespoň trochu aktivní. "I když teď jsem docela statečně odpočívala úplně a docela mi to šlo," usmívala se atletka. S přítelem hrála tenis.

"Na ten jsem se hodně těšila, do Maďarska bereme rakety," řekla. Bude závodit i v zimní sezoně v doplňkových disciplínách. "Jsem stále sledovanější. Musím být soudná a vážit svůj start, aby to nakonec nevypadalo, že se cpu tam, kam nemám," dodala bývalá vícebojařka.

Články odjinud


Články odjinud