Martin Hašek
12. srpna 2009 • 14:24

Dálkaři chtějí na MS překonat devět metrů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Dva olympijští šampioni a mistři světa se postaví proti sobě a díky tomu se v dálkařské soutěži na světovém šampionátu v Berlíně mohou stát velké věci.



Sami hlavní hrdinové, Irving Saladino z Panamy a Američan Dwight Philips, jsou přesvědčeni, že jejich generace může zvládnout to, co nedokázali borci kolem Carla Lewise a Mika Powella - skočit do dálky devět metrů.

Světový rekordman ve skoku do dálky oznámil, že bude znovu závodit. Pětačtyřicetiletý Mike Powell, jehož výkon 895 centimetrů od roku 1991 vládne historickým tabulkám, se však chystá jen na veteránské závody.

Jeho dráždivý odkaz má ale silný vliv na aktuální dění. Rekordní číslo, které stanovil, mají před očima hned dvě hvězdy dnešních dní.

„Je to sen, ale je to možné,“ řekl Irving Saladino, úřadující olympijský vítěz a mistr světa, na téma překonání Powellova rekordu. „Díky motivaci a práci se můžeme dostat dokonce dál. Ano, myslím, že můžeme skočit víc než devět metrů.“

VIDEO: nezapomenutelné skoky Carla Lewise a Mike Powella



Ještě je tu Dwight Phillips, olympijský vítěz a dvojnásobný světový šampion z let 2003-2005, který říká: „Kdybych skočil dál než bohové skoku do dálky, můj sen by se stal skutečností. Jejich výkony mě inspirují.“

Zatím nikdy se devítimetrová hranice neotřásala víc než koncem srpna 1991 v Tokiu, kde Carl Lewis a Mike Powell svedli nezapomenutelný souboj, během něhož se z piedestalu poroučel slavný výkon Boba Beamona, s úctou přezdívaný „skok do jednadvacátého století.“

Úchvatný souboj tehdy vyhrál Powell rekordním pokusem 895 centimetrů. Lewis zůstal zpátky o čtyři centimetry a také překonal Beamona. Jeho výkon se ale do tabulek nepočítá kvůli příliš silnému větru.

Saladino a Phillips se ale letos sami přičinili, že před jejich vzájemným soubojem na mistrovství světa v Berlíně panují velká očekávání.

Irwing Saladino Irwing SaladinoFoto Int.

V červnu v Eugene nestačilo Saladinovi ani vynikajících 863 centimetrů na vítězství. Phillips, vracející se po třech promaroděných sezonách, skočil ještě o jedenáct centimetrů víc. A to letěl vzduchem do protivětru 1,2 metru za sekundu.

„Připadá mi to neuvěřitelné,“ říká atletický trenér Boleslav Patera. „Kdyby Dwight skákal s dvoumetrovým metrem do zad někde v Mexiku, devítka tam mohla být.“

Na šampionátu v Berlíně může k úrovni závodu přispět i další konkurence. Dva favorité nemají nic jistého, protože Jihoafričan Godfrey Khotso Mokoena a Němec Sebastian Bayer už letos v létě skočili na hranici osmi a půl metru.

Bayer navíc na jaře v Turíně vyhrál halové mistrovství Evropy v kontinentálním rekordu 871 centimetrů.

„Kdyby se souboj vyhrotil a všichni začali bojovat o medaile, by bylo možné, aby se někdo vyhecoval a skočil strašně daleko,“ přemítá reprezentant Roman Novotný. „Vypadá to strašně nereálně. Věřím ale, že by někdo mohl skočit osm osmdesát, což by možná i stačilo.“

Uchazeči o rekord rozhodně nejsou v jednoduché pozici.
„Výkony v minulosti byly dosaženy v době, kdy atleti nepodléhali trvalé dopingové kontrole,“ říká Patera.

„Powellův výkon jsem tisíckrát rozebíral na videu a jeho předodrazový rytmus je vynikající. Je to hranice možností.“

Další rozdíl může spočívat v rychlostních předpokladech. Lewis překonával na stovce světové rekordy a dostal se až k času 9,86. Phillips běžel letos v Aténách stejnou trať za 10,06 sekundy.

„To je pořád strašně rychlé. Ale Carl Lewis běhal rychleji, fyzicky na tom byl o třídu líp,“ říká Novotný.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud