15. srpna 2009 • 19:21

Richardsovou trápí nemoc, ale bojuje o titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V nejméně vhodnou dobu se u Sanyi Richardsové znovu přihlásila nemoc, která jí v posledních letech komplikuje atletickou kariéru. I s handicapem v podobě Behcetovy choroby však americká běžecká hvězdá suverénně zvládla první krok na cestě za vysněným titulem mistryně světa.



V Berlíně dnes vyhrála svůj rozběh před britskou obhájkyní titulu Christine Ohuruoguovou.

"Teď vím, že dokážu běžet i s tím. Cítím se dobře, a to je hlavní," řekla o své nemoci Richardsová. "I v cílové rovince běžely nohy dobře. Tak to mám ráda," uvedla pro agenturu AP nejlepší atletka světa za rok 2006.

Čtyřiadvacetiletou rodačku z Jamajky trápí chronický zánět krevních cév, který vzniká z neznámé příčiny. Vyznačuje se opakovaným výskytem vřídků v ústech i na jiných částech těla. Richardsová má léze na nohách i břichu.

Nemoc ji poprvé zaskočila předloni v březnu, kdy kvůli bolavým vřídkům nemohla ani mluvit nebo se protahovat před během. Musela odstoupit z několika závodů a v americké kvalifikaci doběhla na čtvrtce až čtvrtá, přestože jinak zůstala v roce 2007 na této trati neporažena. Na MS v Ósace se nominovala jen na poloviční vzdálenosti a na své oblíbené trati jen sledovala v Japonsku triumf Ohuruoguové.

V Berlíně ji pětinásobná mistryně USA potkala hned v rozběhu a časem 51,06 ji po zadrženém výkonu porazila o 24 setin, což jí dodalo sebevědomí. "Chtěla jsem být před ní. Kdyby byla Christine první, ještě mi zbývaly síly, abych ji předběhla," ujišťovala v cíli.

Svou nemoc už se naučila zvládat, ví, že stres jí neprospívá. "Snažím se, abych si závody užila. Když zůstanu v pohodě a nebudu z toho dělat vědu, nebudu toho mít tolik (lézí) a nebude mi to tak škodit," uvedla dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa ve štafetě.

Individuální titul z velké akce jí stále chybí, což by v Berlíně konečně ráda změnila. Z mistrovství světa v Helsinkách v roce 2005 si odvezla stříbro, loni v Pekingu doběhla třetí. Na plánovanou svatbu s hráčem amerického fotbalu Aaronem Rossem z New York Giants v únoru příštího roku by však už ráda šla jako světová šampionka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud