6. února 2010 • 22:49

Běžec Holuša nestačil jen na mistra světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec Jakub Holuša potvrdil skvělou formu i na mítinku ve Stuttgartu, kde dnes skončil druhý v běhu na 800 metrů. Jednadvacetiletý český reprezentant nestačil jen na halového mistra světa Abubakera Kakiho ze Súdánu, za kterým časem 1:46,82 minuty zaostal o 35 setin sekundy.



Holuša navázal na týden starý výkon z Karlsruhe, kde zaběhl nejlepší český výkon na dvousetmetrovém oválu 1:46,09 minuty a prohrál jen s olympijským vítězem z Atén Rusem Jurijem Borzakovským. S oběma půlkařskými hvězdami se rodák z Opavy utká v březnu na světovém šampionátu v Dauhá, kde bude Kaki obhajovat titul z Valencie.

"Zase super umístění a zase bylo na to vyhrát. Ale je to paráda: třetí půlka pod 1:47!" radoval se Holuša na webu atletického svazu. "Přitom včera jsem strašně špatně spal a celý den mě trápí rýma. V takovém stavu si nelze víc přát," uvedl.

Slibně zahájil své vystoupení ve Stuttgartu i Petr Svoboda, jenž vyhrál suverénně svůj rozběh na trati 60 metrů překážek časem 7,57 sekundy. Na dálku porazil olympijského vítěze Dayrona Roblese z Kuby, jenž byl ve druhém běhu o tři setiny pomalejší. Ve finále však světový rekordman na 110 metrů překážek zvítězil v letošním světovém maximu 7,48, zatímco Svoboda doběhl pátý za 7,75 sekundy.

"Pokazil jsem to," konstatoval. "Rozběh se mi povedl, běžel jsem ho tak na 70 procent. Ani technicky to nebylo nic moc, jen jsem si hlídal postup. Ve finále mi ale nevyšel start, na čtvrtém kroku se mi podlomila noha a jak jsem to chtěl dohnat, přeskočil jsem první překážku strašně vysoko, což mě po došlapu rozhodilo. To se v takové rychlosti nedá dohnat. Pak už jsem si akorát hlídal, abych se nezranil," řekl bronzový medailista z halového mistrovství Evropy v Turíně.

Na mítinku padlo kromě překážkového výkonu dalších osm nejlepších výkonů letošní halové sezony. Na hladké šedesátce žen se blýskla Laverne Jonesová-Ferretteová z Panenských ostrovů časem 6,97 sekundy, jímž se zařadila na šesté místo historických tabulek. Za světovým rekordem Rusky Iriny Privalovové z roku 1993 zaostala o pět setin.

Nejrychlejší jsou letos kanadská překážkář Priscilla Lopesová-Schliepová (7,82), mílařka Gelete Burkaová z Etiopie (4:03,44), její krajanka Meseret Defarová na trojce (8:24,46), tyčkařka z Brazílie Fabiana Murerová (481), mílař Deresse Mekkonen z Etiopie (3:34,17) a na tři kilometry Keňan Eliud Kipchoge (7:32,99).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud