27. května 2010 • 19:41

Rosolová na 400 metrů senzačně vyhrála

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roky skákala do dálky a koketovala s vícebojem, ale až v této sezoně Denisa Rosolová našla ideální disciplínu. V dnešním závodu na 400 metrů na Zlaté tretře senzačně vyhrála v čase 50,85 sekundy, s kterým se dělí o páté místo v letošních světových tabulkách a je dokonce nejrychlejší Evropankou.



Porazila olympijskou vítězku Britku Christine Ohuruoguovou, či Jamajčanky Shericku Williamsovou, vicemistryni světa a stříbrnou olympijskou medailistku z Pekingu, a Rosemarie Whyteovou.

Přitom to pro Rosolovou, za svobodna Ščerbovou, byla první čtyřstovka po osmi letech a osobní rekord měla 55,55 sekundy z roku 2002. Dnes chtěla pokořit hranici 52 sekund. "No a teď tohle! Je to bomba. Bylo to hodně dobrý," kroutila nevěřícně hlavou Rosolová. Výborný výkon přičítala hlavně divákům.

"Hnali mě, slyšela jsem, jak křičí. Vydala jsem se v cílové rovince úplně ze všech sil," uvedla. Sama si vybrala druhou dráhu a soustředila se na Whyteovou, která běžela vedle.

"Na konci jsem měla dost sil."Roky trénovala na zdejším stadionu ve Vítkovicích dálku a víceboj. "Asi to tak mělo být, možná bych to jako mladá takhle dobře nezvládla," řekla Rosolová. Před letošní sezonou ale odešla do Prahy do klubu USK a skupiny Martiny Blažkové.

Změna jí neuvěřitelné pomohla. "Určitě to je lepší, že běhám s holkama, protože tréninky na čtyřstovku hodně bolí. Ale pokud to bude bolet takhle, tak mi to moc nevadí," usmívala se třiadvacetiletá atletka, které se při slavnostním vyhlášení ve tváři objevily slzy.

Dnešním výkonem se Rosolová pasovala do role adeptky na medaili na červencovém ME v Barceloně. "Pokud vydržím tři rychlé čtvrtky za sebou, pak možná můžu myslet v Barceloně vysoko. Zatím mě to hodně posunulo o obrovský krok dopředu, teď mě budou zvát na lepší mítinky, za což jsem strašně ráda," připomněla další výhodu.

Co dokázala, jí ještě pořádně nedošlo. "Asi mi to dojde později, až mi všichni začnou gratulovat."Limit na ME splnila i na dvoustovce, rychle běžela také stometrovou trať. Co ale bude běhat dál, ještě přesně neví. Kloní se spíš ke čtyřstovce, možná si zkusí i jedno kolo s překážkami.

"Všichni mi to říkají, tak to asi budu muset zkusit," prohlásila. Její dálkařská kariéra je nejspíš definitivně minulostí, třebaže ze skokanského sektoru má bronz z halového ME v Birminghamu. "Dálku si asi ještě někdy skočím, ale bez tréninku a pro radost," uvedla.

V Ostravě ani necítila po běhu velkou únavu, až když absolvovala čestné kolečko, nemohla se ani rozejít. V noci odjíždí z Ostravy na Evropský pohár, kde ji čeká dvoustovka a obě štafety. "Uvidím, jak budu vypadat po víkendu," řekla.

Každopádně cesty za hranice ji budou nyní čekat častěji, bude se muset pořádně naučit anglicky, což není její silná stránka. "No, asi vlítnu večer na slovíčka, nejspíš to budu dost potřebovat," usmála se.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud