27. července 2010 • 22:16

Pořádně se mi ulevilo, říká Špotáková

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se oštěpařka Barbora Špotáková před svým prvním kvalifikačním hodem svlékla z tepláků, její odhodový loket "zdobila" nepřehlédnutelná bandáž. Lékaři, maséři a fyzioterapeuti jí kloub zpevnili tejpem a obvazem. I soupeřky si toho všimly. Výkon světové rekordmanky ale překvapil možná i ji samotnou.



Lepší průběh boje o postup do finále mistrovství Evropy si Špotáková nemohla přát.Výkon 65,56 metru hned z první série byl vůbec nejdelším, limit olympijská vítězka překonala o šest metrů.

"To se mi pořádně ulevilo," hlesla spokojená Špotáková před novináři. Snažila se technicky ve větrných podmínkách trefit oštěp spíš směrem dolů, neboť foukalo ze všech stran a oštěp by mohl nabrat nežádoucí výšku. "A mohlo to klidně být o sedm metrů kratší, kdybych to netrefila," uvedla Špotáková.

Všechno zlé je pro něco dobré, řekla si. "Když má tělo nějaký handicap, najde si cestu, jak to udělat jinak," přemítala oštěpařka. Vzpomněla si na předloňský závod ve Stuttgartu, kde hodila světový rekord. Tam ji také bolel loket.

"A hodně." proto sázela hlavně na techniku. "Tady to bylo něco podobného. A zase se povedlo," radovala se.Prožila si stres a strach jako už dlouho ne. "Jak se říká, takové bobky už jsem dlouho před závodem neměla. Možná jako juniorka, když jsem přijela poprvé na velkou soutěž," přiznala.



Vůbec totiž nevěděla co od poraněného kloubu a nataženého vazu může čekat. "Ale možná je to dobře, člověk to pak nechce urvat rukou a nepřipadá si jako suverén, který hodí 59,50 vždycky," připomněla kvalifikační limit.

"Je dobré mít pokoru," řekla.Je jasné, že ve středu ráno bude zranění cítit víc. "Furt jsme to mazali vším možným, elektroproudy pouštěli, ledovali, prostě pořád něco. No a hlavně jsem nesměla pořád to pokoušet, jestli to vydrží. A to budu dělat i zítra," řekla s tím, že si za volný den snad dá loket opět dohromady.

"Ale teď to není tak strašné, dokonce si můžu bezbolestně prohrábnout vlasy," naznačila pohyb rukou.I při rozcvičování šetřila s pokusy a to samé ji čeká při čtvrtečním finále. Ideální by bylo, kdyby se jí opět povedl první daleký hod.

"Je jasné, že pokusů bude málo. Snad se takový nějaký povede i ve finále," uvedla. Navíc když Němka Christina Obergföllová hodila také za 65 metrů a nechala se slyšet, že si věří na 70 metrů. "Má na to, ale musí to ukázat.

"Špotáková věří, že bude bojovat o medaili, i zlatou. "Věřím, že jsem jim ukázala, že házet umím i se zafačovanou rukou," uvedla. I kvůli zranění chce především jakoukoliv medaili, nikoliv jen zlato. Její velké soupeřky se totiž trápily.

Ruska Maria Abakumovová se zachraňovala třetím pokusem, i Slovinka Maria Ratejová má zdravotní potíže. "Každý má něco. A já budu i s rukou bojovat o každou medaili," slíbila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud