30. července 2010 • 14:54

Zmatený oštěpař Frydrych házel, když neměl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to chyba hodná mladšího žáka. Oštěpař Petr Frydrych se rozběhl k druhému kvalifikačnímu hodu na mistrovstvím Evropy v Barceloně, aniž by dostal svolení od rozhodčích. Odhodil, přestože na konci rozběžiště stál červený kužel.



Jeho pokus přitom doletěl za značku limitu, znamenal by postupovou jistotu, o kterou se nakonec svěřenec Jana Železného musel strachovat.

Frydrych měsíc a půl neházel kvůli bolavým zádům žádný závod a jako by to zapomněl. "To by snad ani ten mladší žák neudělal," přiznal druhý muž letošních evropských i světových tabulek a jeden z adeptů na medaili.

Myslel si, že má házet. Rozběhl se, i když neviděl na tabuli svoje jméno, neběžel mu minutový limit na pokus a kužel značil pauzu v soutěži."Viděl jsem kužel pět metrů před čarou, už jsem zatahoval oštěp. Myslel jsem, že ho tam zapomněli, tak jsem odhodil a oni řekli, že pokus je neplatný," popisoval nezvyklou situaci.

Po výpadku dostal náhradní pokus, ale ten mu vůbec nevyšel. "Byl jsem tak psychicky i fyzicky vyčerpaný, takže to vůbec neletělo," prohlásil stříbrný medailista z loňského ME do 22 let.

Hlava, to byl dnes Frydrychův problém. Myslel si, že závodní pauza s ním nic neudělala. "Ale nelítalo to, takže zítra budu muset přijít jako jiný člověk. Všechno odbourat a jít do toho po hlavě a na plné pecky," řekl.


O bolavá záda se nebál. "Házel bych ještě opatrněji a bylo by to ještě horší. Technika už takhle byla dost špatná," kritizoval se desátý muž loňského mistrovství světa v Berlíně.

Jeho kouč Jan Železný na tribuně prý málem ještě více zešedivěl. Nejdřív si myslel, že Vítězslav Veselý v první skupině nemá se svým výkonem 77,76 metru šanci, Frydrych hodil nakonec ještě o 20 cm méně. Na postup stačilo 76,69 metru. "Tohle kdybych hodil za mé éry, tak jsem sedmnáctej, končím a nazdar," prohlásil Železný.

Světový rekordman to přičítal nervozitě oštěpařů. "Petr byl šíleně nervózní. To pochopím, když měsíc neházel. Ale ten pokus s kuželem...," kroutil nevěřícně hlavou.

"Možná to rozhodčí mohli udělat lépe, ale to ho neomlouvá. To bylo pomatení mysli," prohlásil. "Je asi tak vysokej, že ho neviděl," snažil se vtipkovat po skončení kvalifikace. "Ale aspoň to s ním tak zacvičilo, že zítra bude normální," věří před finále.

Frydrych se trápil s hlavou stejně jako ostatní oštěpaři. I vedoucí muž tabulek Andreas Thorkildsen z Norska měl strach o postup. "Ve finále deset metrů přidá, je to závodník," tuší česká medailová naděje. Frydrych i Veselý splnili postupem cíl, mohou se pro sobotní finále uvolnit. "Každopádně ale půjdeme za trenérem pro rady," shodli se.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud