31. července 2010 • 13:09

Českým diskařům se nedařilo, vypadly i překážkářky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Diskaři Jan Marcell a Libor Malina vypadli na mistrovství Evropy v Barceloně v kvalifikaci. Neuspěla ani ženská štafeta na 4x400, která nastoupila bez zklamané překážkářky Zuzany Hejnové. Kvarteto ve složení Jana Slaninová, Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková a Denisa Rosolová skončilo ve druhém rozběhu na předposledním šestém místě. K postupu mu chybělo téměř dvě a půl sekundy.



Přitom do štafety se vkládaly dokonce i medailové naděje. "Dostaly jsme 'kouř'. Nebylo to o fous," zhodnotila závod stroze Bergrová. Česká čtveřice přitom podala standardní výkon. "Nebylo to tak špatné, ale ostatní asi neměly v nohách tolik závodů," uvedla po doběhu Bergrová.

Ta v Barceloně běžela dvakrát 400 m překážek, Rosolová dvě čtyřstovky a Bartoničková jednu. "Myslely jsem si, že se budeme držet, ne, že tam bude takováhle mezera," přiznala Bartoničková. Finišmanka Rosolová už věděla, že je po šancích. "Chtěla jsem, běželo se mi dobře, bojovala jsem, ale to nešlo," prohlásila.

V kvalifikaci diskařů vyhořel Malina, jenž skončil na posledním 32. místě. Prvním hodem dlouhým 53,64 zaostal téměř deset metrů za limitem, pak dvakrát přešlápl. Marcell obsadil 23. pozici výkonem 58,95. Za postupem zaostal o tři metry. Kvalifikaci vyhrál Němec Robert Harting, který hodil 66,93 metru.

Sedmatřicetiletý Malina se představil na velké akci po pěti letech, během nichž se potýkal se zdravotními problémy, které jeho závodní kariéru málem ukončily. Do Barcelony se kvalifikoval výkonem 62,81 metru. Na nedávném mistrovství republiky v Třinci získal rekordní třináctý titul.

I v Barceloně ho ale potrápilo zdraví, v posledních týdnech ho bolela záda. "Nechci se vymlouvat, ale chybí mi závěrečný trénink. V mém věku je to znát," prohlásil. Jeho výkonnost má velké výkyvy, v tréninku v úterý hodil za šedesát metrů. "Technika byla v pořádku, ale prostě to dneska nešlo," uvedl.

V sedmiboji se posunula do první desítky Eliška Klučinová, která si v dálce vytvořila osobní rekord 630 cm a má náskok dva body před jedenáctou Švédkou Jessikou Samuelssonovou. V průběžném součtu má dokonce mírný náskok na český rekord 6268 bodů, který letos vyrovnala na mítinku v Kladně. Navíc ji čeká silný oštěp a dá se čekat, že se ve výsledkové listině ještě výrazně posune.

Kateřina Cachová se po páté disciplíně posunula rovněž o tři místa a je čtrnáctá. Nadále vede Britka Jessica Ennisová.
Mistryní Evropy v maratonu se stala litevská běžkyně Živile Balčiunaiteová v čase 2:31:14. Druhou Rusku Nailju Julamanovovou porazila o minutu.

Do historie šampionátu se zapsala padesátiletá sprinterka Merlene Otteyová, která se stala nejstarší účastnicí mistrovství Evropy. Jamajská rodačka se představila ve slovinské štafetě na 4x100 metrů, která obsadila v prvním rozběhu sedmé místo a do finále nepostoupila. Držitelka 29 medailí z velkých akcí Otteyová překonala věkový rekord Nicole Brakebuschové-Levequeové, která startovala na ME v roce 1998 v maratonu v 47 letech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud