1. října 2010 • 20:17

Sen o medaili žije! Češky vyřadily Austrálii

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fantazie! České basketbalistky zvládly Mission Impossible v podobě čtvrtfinálové bitvy s Austrálií a na domácím mistrovství světa si zahrají o medaile! Po fantastickém výkonu dokázaly obhájkyně titulu porazit 79:68 a v semifinále je čeká Bělorusko, které podobným způsobem šokovalo favorizované Rusky.



Tak takhle nějak vypadá basketbalový ráj. Pětitisícová KV Arena je na nohou a odpočítává poslední vteřiny čtvrtfinálového zápasu. Zápasu, který podle všech předpokladů měl mít jiného vítěze.

Ale Češky dokázaly fantastickým týmovým pojetím papírové předpoklady obrátit naruby a po závěrečném hvizdu mohly naplno propuknout v euforii.

Famózním výkonem v obraně vymazaly nejlepší basketbalistku světa - Lauren Jacksonovou, která zaznamenala pouhých 13 bodů, naprosto zastínila Eva Vítečková.


Ta nasázela Australankám úctyhodných 27 bodů a spolu s kapitánkou Hanou Horákovou byla klíčovou postavou českého úspěchu.

Češky se do favorizovaných soupeřek pustily od začátku. Dobře si hlídaly australské podkošové hráčky v čele právě s Jacksonovou, na druhé straně se naopak nebojácně pouštěly do odvážných nájezdů. Po dvou zásazích Kulichové a trojce Elhotové tak po pěti minutách vedly 11:8.

Český kouč Lubomír Blažek přijímá gratulaci od prezidenta Václava Klause
Český kouč Lubomír Blažek přijímá gratulaci od prezidenta Václava Klause

Na konci první čtvrtiny sice domácí hráčky párkrát ztratily míč a Australanky šly do vedení 18:15, ale hned na startu druhé části se opět trefila Kulichová a pak naplno začalo skvělé představení Evy Vítečkové.

 

Ta trojkou vrátila vedení na stranu českého celku a i nadále se dokázala proti tvrdé obraně Australanek prosazovat - ve druhé čtvrtině nasázela celkem devět bodů a hlavně díky ní vedly Češky na konci poločasu 35:32.

Naopak hlavní hvězdě soupeře Jacksonové se vůbec nedařilo a ve druhé části se vůbec nedostala do hry.

Česká kapitánka Hana Horáková děkuje fanouškům po vítězném čtvrtfinále s AustráliíFoto Barbora Reichová (Sport)

Českým basketbalistkám se fantasticky vydařil i vstup do druhé půle a po trojce Hany Horákové vedly ve 23. minutě už o 10 bodů - 42:32.

Pak se sice za tři body trefila O'Heaová, ale stejnou mincí oplatila i Vítečková a Češky si stále držely několikabodový náskok.

Po čtvrtém faulu Kulichové ale Australanky snížily na konci třetí čtvrtiny na rozdíl jediného bodu - 51:52. Hrozba vyfaulování se navíc vznášela i nad dalšími dvěma podkošovými hráčkami Ivanou Večeřovou a Ilonou Burgrovou.

Češky však neustávaly v obrovském nasazení v obraně, bojovaly o každý míč, a když se Horáková dvakrát za sebou trefila za tři body, byl rázem český náskok opět sedmibodový. Další trojku pak přidala i Eva Vítečková a Češky sedm minut před koncem zápasu vedly 63:53.

Jacksonová se sice po delší době prosadila z čáry trestného hodu, ale po fantastické přihrávce Horákové koš s faulem zaznamenala Jana Veselá a Češky stále držely slibný náskok.



S ním už v křeči hrající Australanky nedokázaly nic udělat a české basketbalistky stále mohou snít o medaili. O tu se poperou už v sobotu, kdy v semifinále narazí na další překvapení v podobě Bělorusek. Ty vyřadily obávané Rusky.

Austrálie - Česko 68:79 (18:15, 32:35, 51:52)
Body:
Cambageová 22, Jacksonová 13, Harrowerová 8, Grimaová 7, Taylorová 6, O´Heaová 5, Bevilaquaová 3, Phillipsová a Snellová po 2 - Vítečková 27, Horáková 21, Veselá 12, Večeřová a Kulichová po 6, Elhotová 3, Burgrová a Ferančíková po 2. Rozhodčí: Bulto (Šp.), Townsendová (Kan.), Vazquez (Port.). Trestné hody: 28/24 - 21/15. Fauly: 19:20. Trojky: 4:10. Doskoky: 49:42. Diváci: 5189.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud