Jiří Punčochář
3. října 2010 • 21:30

Basketbalistky podlehly USA a berou stříbro

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalové hrdinky na vysněný titul z mistrovství světa nedosáhly, přesto mohly v noci na dnešek slavit. Stříbro, které na šampionátu vybojovaly, je pro Česko historickou záležitostí, poslední medaile jsou staré už 35 let. Titul patří Američankám, které finále nad domácím týmem vyhrály 89:69.



Michaela Pavlíčková si vyšponovala svůj dres, aby byl co nejvíc vidět nápis Czech Republic na hrudi. O pár vteřin později už skákala společně s ostatními českými hráčkami uprostřed hřiště do rytmu skandování šesti tisíc diváků. Radost nebrala konce nejen na ploše, ale taky v hledišti, kterým projížděly mexické vlny.



Kdepak, finálová prohra s Američankami nikoho nemusí bolet. České basketbalistky se naopak musely prohýbat pod návalem gratulací a aplausu, který se na ně snáší po zisku stříbra z mistrovství světa.

Je to fantastický úspěch.

Podtrhla ho ještě volba Hany Horákové za nejužitečnější hráčku turnaje a nominaci Horákové a Evy Vítečkové do elitní pětky šampionátu.

Prezident Václav Klaus gratuluje Kateřině Elhotové, Michaela Ferančíková a Ilona Burgrová líbají své medaile, přihlíží Edita Šujanová
Prezident Václav Klaus gratuluje Kateřině Elhotové, Michaela Ferančíková a Ilona Burgrová líbají své medaile, přihlíží Edita Šujanová

„Jsme nadšené, že jsme si to mohly na konci s diváky takhle užít. V prvním poločase jsme si dokázaly, že s nimi můžeme hrát. Ve druhém nám utekly, ale celkově to byl výborný zážitek,“ radovala se Vítečková.

Závěrečné ovace dostával český tým od stojících diváků celé poslední dvě minuty. Když hráčky křepčily ve středovém kruhu, radovaly se snad ještě spontánněji než vítězné Američanky. I ty se natřásaly v rytmu skandování „Kdo neskáče není Čech“.

V dresu USA slavila světový titul i Lindsay Whalenová, rozehrávačka USK Praha. Její spoluhráčka Swin Cashová hrála za USK v minulosti. Radovalo se s nimi i několik desítek diváků s vlaječkami, klobouky a tričky s hvězdami a pruhy.

Iva Večeřová brání CatchingsovéFoto ČTK

„Určitě by bylo lepší zakončit turnaj výhrou, ale i tohle je velikánský úspěch,“ řekla pivotmanka Ivana Večeřová.

V takový úspěch věřil domácí tým na své podmanivé cestě za snem celý první poločas. Američanky sice hrály důrazně a dařilo se jim trestat české chyby, ale taky se nechaly hodně často zaskočit fungující českou obranou.

Domácí tým přinutil favorita k osmi ztrátám, a když Vítečková a Ferančíková daly před koncem druhé čtvrtiny dvě trojky za sebou, prohrával národní tým jenom o pět bodů.

„Škoda, že se nehrálo jenom na jeden poločas,“ pousmála se pivotmanka Petra Kulichová. Ve třeté čtvrtině Američanky české povstání důrazně zarazily.

I tak fanoušci oslavovali svoje hrdinky se stříbrnými medailemi na krku jako vítězky.

USA - Česko 89:69 (19:14, 40:35, 74:52)
Body: McCoughtryová 18, Taurasiová 16, Charlesová 13, Birdová 11, Catchingsová a Moorová po 9, Fowlesová 5, Jonesová 4, Cashová a Dupreeová po 2 - Kulichová 14, Horáková 12, Pecková 11, Elhotová 9, Vítečková 7, Ferančíková 6, Bortelová a Šujanová po 4, Večeřová 2. Rozhodčí: Bulto (Šp.), Sampietro (Arg.), Černovová (Rus.). Trestné hody: 26/21 - 8/6. Fauly: 13:19. Trojky: 6:5. Doskoky: 43:29. Diváci: 6024.


Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »



Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud