Jiří Punčochář
24. června 2011 • 06:33

Veselý přepisuje historii, vybral si ho Washington

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned svým prvním krokem si získal Jan Veselý srdce Američanů kolem basketbalové NBA. Poté, co komisionář David Stern během nočního draftu vyslovil jeho jméno, vstal na svém místě, zapnul si sako, popadl přítelkyni Evu a dlouze ji políbil.



Za spontánního potlesku diváků v hale Prudential Center si pak nasadil čepici týmu Washington Wizards a v euforii a se širokým úsměvem na tváři si došel na pódium pro Sternův stisk ruky.

V tom okamžiku se stal hráčem NBA.

„Byl to obrovský okamžik pro mně i pro celou moji rodinu,“ vysvětloval 21letý Veselý, proč dal přednost polibku před rychlým nástupem na scénu. „Těším se na NBA, těším se na můj tým. Hrát za Wizards. Jsem nadšený,“ dodal.



Washington si ho vybral jako 6. v pořadí a draft tak pro obě strany, klub i Veselého, dopadl přesně podle očekávání. Wizards do poslední chvíle zvažovali výběr i jiných evropských hráčů, především Turka Enese Kantera.

Český basketbalista si od příští sezony zahraje NBA, nejprestižnější soutěž na světě Český basketbalista si od příští sezony zahraje NBA, nejprestižnější soutěž na světěFoto Reuters

Toho si nakonec vzal jako 3. v pořadí Utah. Litevec Jonas Valanciunas zamířil z paté pozice do Toronta, ovšem není jasné, že bude NBA na podzim hrát, je totiž pod kontraktem v Evropě a klub ho odmítá uvolnit.

Samozřejmě, není jisté, zda si zahraje NBA od podzimu kdokoliv, tedy i Veselý. Liga a hráčská unie se nemohou dohodnout na nové kolektivní smlouvě, což může vyústit v stávku.

Ovšem ve čtvrteční noci zámořského času na to Veselý nemyslel. Hned podstoupil focení v nových barvách. Televize ještě několik hodin po odeznění draftu vysílala mezi hlavními okamžiky draftu jeho polibek. Český „smečující ninja“ nemohl vykročit do nového života lépe.

„Teď jsem možná o něco nervóznější, než jsem byl včera,“ přiznal novinářům v hale. „Basketbal v mé zemi není moc populární, ale po tomhle večeru se to doufám změní. Udělám pro to všechno. Můžeme hrát dobře a vyhrávat zápasy,“ vyprávěl. Taky připomněl, že se chce v budoucnu zúčastnit soutěže ve smečování.



O tom, že si ho vybere Washington, se dozvěděl zhruba pět minut před tím, než ho Stern zavolal na pódium. Seděl hned v předních řadách se svými blízkými, což je privilegium pro nejvýš vybírané mladé hráče draftu.

Vítejte, Jan Veselý, Chris Singleton, stálo velkými písmeny na oficiálním webu Washingtonu Wizards. Tak klub přijal svoje nováčky do sestavy.

„Touží se učit, učí se rychle, je velice soutěživý. Touží po vítězství svého týmu víc než po čemkoliv jiném. To je správná volba pro nás,“ oznámil na Veselého adresu Flip Saunders, trenér Wizards. Těší se na spolupráci české hvězdičky s rozehrávačem Johnem Wallem.

Pořadí draftu NBA:

1. Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers)
2. Derrick Williams (Minnesota Timberwolves)
3. Enes Kanter (Utah Jazz)
4. Tristan Thompson (Cleveland Cavaliers)
5. Jonas Valanciunas (Toronto Raptors)
6. Jan Veselý (Washington Wizards)

7. Bismack Biyembo (Sacramento Kings)
8. Brandon Knight (Detroit Pistons)
9. Kemba Walker (Charlotte Bobcats)
10. Jimmer Fredette (Milwaukee Bucks)
11. Klay Thompson (Golden State Warriors) 12. Alec Burks (Utah Jazz) 13. Markieff Morris (Phoenix Suns) 14. Marcus Morris (Houston Rockets) 15. Kawhi Leonard (Indiana Pacers) 16. Nikola Vucevic (Philadelphia 76ers) 17. Iman Shumpert (New York Knicks) 18. Chris Singleton (Washington Wizards) 19. Tobias Harris (Charlotte Bobcats) 20. Donatas Motiejunas (Minnesota Timberwolves) 21. Nolan Smith (Portland Trail Blazers) 22. Kenneth Faried (Denver Nuggets) 23. Nikola Mirotic (Houston Rockets) 24. Reggie Jackson (Oklahoma City Thunder) 25. MarShon Brooks (Boston Celtics) 26. Jordan Hamilton (Dallas Mavericks) 27. JaJuan Johnson (New Jersey Nets) 28. Norris Cole (Chicago Bulls) 29. Cory Joseph (San Antonio Spurs) 30. Jimmy Butler (Chicago Bulls)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud