22. listopadu 2011 • 20:39

Nymburk uspěl v ULEB Cupu i podruhé, doma přejel Groningen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nymburka vyhráli i své druhé utkání v této sezoně Evropského poháru ULEB. Po Arisu Soluň dnes doma zdolali Groningen 93:60 a míří za postupem. K němu by mělo českým mistrům stačit přidat ještě jedno vítězství ze zbylých čtyř zápasů. V příštím kole zavítají za týden na palubovku litevského Rudupisu Prienai.



Nymburk měl v posledním týdnu jen ligové utkání se Svitavami a nemusel tak podnikat žádné náročné cestování, na což v nabitém programu tří soutěží není zvyklý.

A pauza jakoby se na něm v úvodu projevila. Domácí hráči působili nervózně, míč je neposlouchal a jen v úvodních pěti minutách měli pět ztrát. Navíc netrefovali z jasných pozic pod košem. Groningen toho využil a v 8. minutě vedl už 20:10.

V těchto chvílích držel Nymburk Američan Simmons, který dal devět z úvodních 15 bodů svého týmu. I jeho zásluhou se Středočechům povedlo ještě do konce první čtvrtiny odpovědět a po šňůře 12:0 se na začátku druhé čtvrtiny poprvé dostali do vedení (22:20).

"Já jsem podobný vývoj čekal, protože pro většinu našich amerických posil to byl první domácí zápas v Evropském poháru. Navíc jsme po výhře v Soluni mohli hodně ztratit, proto byl na hráčích tlak a z toho pramenilo hodně chyb," uvedl po utkání trenér Ronen Ginzburg. "Důležité bylo, že jsme neznervózněli a ztrátu dotáhli," dodal.

Groningen se opíral především o hru rozehrávače Bella, který dal za první půlku 12 bodů a dělal obraně Nymburka velké problémy. Českého mistra však v těchto chvílích táhl americký pivot Neymick, který kraloval pod oběma koši. V útoku několikrát dopíchnul míč do koše, v obraně zas blokoval soupeře a získával důležité doskoky. Měl tak velký podíl na poločasovém vedení o sedm bodů.

Druhou půli začal Nymburk znovu v útlumu, ovšem pak přišel do hry rozehrávač Abrams a třemi trojkami držel Groningen na odstup. Navíc se k němu přidal do té doby málo viditelný Pumprla svými typickými nájezdy do koše. Český reprezentant si nakonec připsal 12 bodů, sedm doskoků a pět asistencí a měl nejlepší hodnocení z nymburských hráčů.

Poslední čtvrtina už byla plně v režii domácích, kteří začali hrát agresivnější obranu. Hvězda soupeře Bell se dostal do problému s fauly a bez něj na hřišti byl nizozemský celek poloviční. Nymburk toho využil a šňůrou 16:2 definitivně rozhodl o výhře. Soupeř rezignoval, dělal chyby a Nymburk dovedl zápas k pohodlnému vítězství.

"Konečné skóre neodpovídá síle obou týmů, ale soupeř se v poslední čtvrtce rozložil," míní Ginzburg. "My jsme dnes rozhodli hlavně obranou. O poločase jsme udělali v defenzivě změny, Pumprla začal bránit jejich klíčového rozehrávače a také Nečas odvedl v obraně hodně práce. Dnes byla rozhodující obrana," dodal kouč Nymburka.

Evropský pohár ULEB basketbalistů - 2. kolo:
Skupina C:

ČEZ Nymburk - Groningen 93:60 (17:20, 41:34, 65:55)
Nejvíce bodů:
Simmons a Abrams po 18, Wilson, Pumprla a Lenzly po 12 - Bell 18, Wesby 11. Rozhodčí: Zamojski (Pol.), Lovsyn (Slovin.), Ozolš (Lot.). Fauly: 17:17. Trestné hody: 10/6 - 15/9. Trojky: 13:5. Diváci: 1000.

Rudupis Prienai - Aris Soluň 60:71 (27:24).

Tabulka:
1. ČEZ Nymburk 2 2 0 157:115 4

2. Aris Soluň 2 1 1 126:124 3
3. Rudupis Prienai 2 1 1 142:148 3
4. Groningen 2 0 2 137:175 2

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud