17. ledna 2012 • 15:33

Luboš Bartoň ukáže tým, jehož sponzorem je NBA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký návrat zažije dnes večer basketbalový reprezentant Luboš Bartoň. Rodák z České Lípy, v jehož rejstříku jsou tituly z Euroligy, španělské ligy i angažmá v Americe, přiveze svůj stávající španělský tým Fuenlabradu do Pardubic a postaví se domácímu mužstvu v duelu FIBA Challenge Cupu.



Bude to pro 31letého tahouna národního mužstva první zápas na českém území za zahraniční klub. Zápas začíná v ČEZ Aréně v 18 hodin.

„Z České Lípy se přijedou podívat rodiče i sestra, ale pochybuju, že na sebe natáhnou dres Fuenlabrady,“ prozradil Bartoň. „Určitě to bude vyrovnaný zápas a doufám, že i pohledný. Také doufám, že se mi zadaří a Fuenla vyhraje, ale už teď vím, že to nebude jednoduché. Pardubice podávají v EuroChallenge velmi solidní výkony,“ dodal.

Silný španělský celek by měl být favoritem, ale jeho výkon je velkou neznámou. Situaci ovlivňuje zejména jeho nepřehledná finanční situace. Už v létě klub dlužil hráčům (včetně Bartoně) výplaty a na podzim se problémy prohloubily.

„Nemáme hlavního sponzora a žijeme, nebo spíš živoříme, pouze z dotací města, což zhruba pokryje základní fungování klubu. Ještě 20. prosince klub dlužil hráčům, trenérům a realizačnímu týmu veškeré peníze za tuto sezonu a situace se hrotila. Pak ale začala NBA a za Bismacka Biyomba a Gustava Ayóna musely tamní kluby zaplatit výkupní klauzule. Od té doby se hraje i trénuje o něco veseleji. Dá se tak říct, že naším sponzorem je NBA,“ prozradil Bartoň s úsměvem.

Bartoň si zahrál i za BarcelonuFoto Barbora Reichová (Sport)
I on procházel v prosinci určitou herní krizí. „Poslední měsíc mě zastihl v jedné z opravdu nejhorších zápasových sérií kariéry. Měl jsem čtyři zápasy v řadě, kdy jsem nedal ani koš ze hry. Obroučka se zdála každou minutou střelou menší a menší. Už jsem byl připravený vyhledat ve Zlatých stránkách sportovního psychologa, když konečně přišel můj čas,“ připomněl Bartoň devět dní starý duel se silnou Málagou, které nastřílel 21 bodů, když ani jednou neminul koš.

Přestože by měl ve Fuenlabradě stejně jako v reprezentaci plnit roli jednoho z klíčových hráčů, což byl také důvod, proč ho klub angažoval ze slavné Barcelony, cítí Bartoň i jistou nedůvěru ze strany kouče. Navíc hraje kvůli problémům s hráči a se zraněními na místě menšího pivotmana, což bude pravděpodobně taky jeho role dnes večer v Pardubicích.

„Takže se připravuju na duel čtyřek proti starému známému Zbyňkovi Pospíšilovi,“ řekl Bartoň. Právě start Pospíšila však není jistý, jelikož má stejně jako Tomáš Tóth, Michal Čarnecký a Petr Bohačík zdravotní problémy. Pardubice bez nich prohrály v neděli s Ostravou 65:70.

Nicméně Bartoň není ze svých současných úkolů moc nadšený. „Naposledy jsme hráli pod košem já a Javi Vega, který dosud hrával tak pět minut. Navíc oba máme kolem dvou metrů a sotva sto kilo. Běhat na perimetru je něco jiného než se boxovat v bedně,“ tvrdí.

Luboš Bartoň při tréninku
Luboš Bartoň při tréninku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud