22. července 2012 • 10:02

Veselý reprezentaci v boji o ME nepomůže, Washington byl proti

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté se budou muset v kvalifikaci o mistrovství Evropy obejít bez své největší hvězdy Jana Veselého. Ten dá přednost přípravě na svou druhou sezonu v týmu Washingtonu v zámořské NBA. Setrvat v zámoří mu doporučilo právě klubové vedení.



Veselý dopředu deklaroval, že při svém rozhodování ohledně účasti v reprezentaci dá na názor klubového vedení. A Wizards se v sobotu rozhodli, že chtějí, aby se šestka loňského draftu připravovala v Americe a nikoli v národním týmu.

"Po dlouhodobém zvážení mé situace a po několika jednáních s vedením Washingtonu jsme dospěli k názoru, že má účast v národním týmu je bohužel nemožná," citovala Veselého oficiální tisková zpráva basketbalové federace.

S Washingtonem vyjednával i místopředseda ČBF Jiří Zídek, první Čech v NBA.

"S Washingtonem jsem byl v kontaktu v průběhu celého léta. Bylo patrné, že do Honzy vkládají hodně nadějí a dost od něj očekávají. Tým ho, kromě krátkého volna posílá do kempu Tima Grguriche a dál bude individuálně trénovat před sezonou ve Washingtonu, proto mu tým start za národní tým nedoporučil. Neočekával jsem nic jiného, než že hráč doporučení klubu uposlechne," uvedl Zídek.

Češi se v kvalifikaci o ME utkají ve skupině s Portugalskem, Běloruskem a především se silnými celky Turecka a Itálie, které však zřejmě také budou chybět opory z NBA. Na šampionát postoupí ze skupin vždy první dva celky a čtyři nejlepší z třetích míst.

"Honzova případná účast by s určitostí výrazně zvedala naše šance. I když jsme očekávali tento scénář, stále jsme věřili, že se podaří Honzu i Washington přesvědčit, že start v národním týmu může být prospěšný všem třem stranám," řekl reprezentační kouč Pavel Budínský.

K reprezentaci se naproti tomu příští týden na soustředění v Děčíně už připojí další dva hráči, kteří se nyní v letní lize v Las Vegas ucházeli o angažmá v NBA - David Jelínek a dvaatřicátý hráč letošního draftu Tomáš Satoranský. V příštích dnech dorazí i Ondřej Balvín, kterého dnes čeká s reprezentací do 20 let finále mistrovství Evropy divize B.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud