26. října 2014 • 05:40

Veselý o odmítnutí repre: Nechtěl jsem ji jen využít. ME nevylučuje

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V létě sklidil basketbalista Jan Veselý rozporuplné reakce po rozhodnutí nepřidat se k reprezentaci v kvalifikaci o mistrovství Evropy. Po odchodu z NBA dlouze jednal o angažmá a s Fenerbahce Istanbul si splácnul krátce před zahájením kvalifikačních bojů. „Nechtěl jsem reprezentaci jenom využít k tomu, abych se rozehrál pro klub,“ vysvětluje zpětně svoje odmítnutí.



Přestože byl po dlouhé měsíce velmi sledovaným hráčem, sám se pohyboval trochu v ústraní. Jak je ostatně jeho zvykem. Jan Veselý se věnoval po skončení minulé sezony tréninku a vlastní kariéře. Ta ho sice nakonec zavedla zpět do Evropy, ale ne k reprezentaci.

Národní tým do poslední chvíle čekal, zda ho Veselý posílí pro boje o postup na EuroBasket 2015. Po internetu už kolovala reklama na zápasy s Veselého fotografií, což signalizovalo, že jeden z nejlepších českých hráčů nastoupí.

Nepovedlo se.

Na začátku srpna z toho bylo značné zklamání. Český tým si sice bez Veselého poradil a postup si zajistil, mohl však být výrazně silnější.

„Byla to dobrá věc,“ hájí přesto svoji reprezentační omluvenku Veselý. V létě vzkázal do Česka odmítnutí právě během tiskové konference před začátkem kvalifikace, promluvila za něho jeho spolupracovnice. Sám se k věci vrátil až tento týden. Za Fenerbahce nastoupil v polském Lubinu k euroligovému zápasu proti domácímu Turowu Zhořelec a před ním poskytl první rozhovor pro česká média od začátku sezony.

„Abych reprezentaci jen využil k rozehrání pro klub, to jsem nechtěl. Já jsem tři měsíce nehrál basketbal pět na pět a trénoval jsem individuálně. Z toho bych hned letěl na zápas a hrál. Bylo by ode mě velké očekávání, a kdyby to nevyšlo, bylo by všechno špatně,“ vysvětluje 24letý hráč.

Čas pro něho byl v létě hodně napnutý. Přestože signalizoval, že pokud podepíše smlouvu, mohl by nastoupit, nakonec změnil názor i kvůli povinnostem ve Fenerbahce. K týmu nastoupil až čtyři dny před startem kvalifikačních bojů.

„Přijel jsem do Istanbulu v pondělí a hned jsem se omluvil z reprezentace, protože jsem věděl, že to do pátečního odletu na první zápas nestihnu. Fyzické testy se protahovaly právě až do pátku,“ podotkl. „Nevím, co bych tam předváděl, kdybych se k týmu připojil v průběhu kvalifikace, když jsem předtím tři měsíce nehrál s týmem. Pro mistrovství Evropy (2013) v tom nebyl problém, protože jsem se mohl k týmu připojit po týdnu od začátku přípravy a absolvoval jsem ji skoro celou. Teď ta možnost nebyla kvůli protahování podpisu smouvy. Proto mi přišlo rozumnější zvolit tuto variantu a připravovat se s Fenerbahce na sezonu,“ pravil Veselý.

Dveře do národního týmu si nezavírá a na mistrovství Evropy v roce 2015 zřejmě hrát bude. Vzhledem k tomu, že smlouvu ve Fenerbahce má na dva roky a tudíž příští rok nebude muset řešit kontrakt, by mu pravděpodobně zabránilo jen zranění.

„Sezona je dlouhá, Euroliga bude končit později než v NBA. Vyvine se to. Nikdy jsem neměl tendenci nereprezentovat, hrál jsem od svých patnácti let. Jsem nakloněný hraní na ME,“ dodal v rozhovoru.

Celý rozhovor s Janem Veselým o odchodu z NBA, hraní pod trenérem Obradovičem ve Fenerbahce a své roli v týmu čtěte v Nedělním Sportu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud