8. ledna 2016 • 12:12

Satoranský trefil v Eurolize trojkové maximum: Trénink přinesl ovoce

Autor: ivp, ČBF
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to pro basketbalovou Barcelonu důležitý večer. Sice se hrálo teprve druhé kolo fáze Top 16 prestižní Euroligy, přesto katalánský celek potřeboval získat před domácím publikem vítězství. To se jednomu z favoritů minimálně na účast v závěrečném Final Four povedlo i díky dalšímu výraznému příspěvku českého rozehrávače Tomáše Satoranského.



Palau Blaugrana, domácí stánek FC Barcelona Lassa, překypovala napětím. Katalánský celek si domácího prostředí váží, ale tentokrát přivítal Chimki Moskva, tedy celek, který dokázal před týdnem skolit obra CSKA Moskva.

Domácí hráči však pod vedením českého reprezentanta Tomáše Satoranského vstoupili do utkání skvěle a i přes drobné zaváhání po změně stran nedali ruskému celku moc šancí, jak v zápase uspět.

„Každý zápas v Top 16 bude hodně důležitý. Teď nás čekají dva asi nejtěžší zápasy ve skupině. Na CSKA a v Madridu. Měli jsme za sebou prohru na Olympiacosu, takže tento zápas byl nesmírně důležitý jak pro naše sebevědomí, tak pro to, abychom zůstali stoprocentní doma. Uhlídat si domácí neporazitelnost bude zásadní pro vývoj skupiny,“ oddechl si Tomáš Satoranský, že se jeho celku podařilo moskevského soka pokořit.

Při výhře 87:70 je navíc důležitý i vysoký rozdíl ve skóre, který v konečném účtování vyrovnané skupiny může hrát velkou roli. Barcelona si díky výborné obraně a efektivnímu útoku vytvořila už do poločasové přestávky dvacetibodové vedení.

Hráči Chimki však nesložili zbraně a dokázali své manko v závěrečné desetiminutvce stáhnout na hratelných deset bodů. V tu chvíli přišel jeden ze zásadních momentů českého rozehrávače. Trojkou svůj tým opět odpoutal a nasměroval tak k důležitému vítězství.

Výzva pro Satoranského

Celkem v zápase proměnil tři ze čtyř tříbodových pokusů. Jeho konečný účet se vyšplhal na 13 bodů, 4 doskoky a 4 asistence. Stal se tak druhým nejužitečnějším hráčem Barcelony. Třemi proměněnými pokusy zpoza trojkového oblouku si vytvořil své letošní osobní maximum v Eurolize.

Hostující obrana mu i po prvním úspěšném pokusu nechala místo na další dva zářezy. „Moc mě to nepřekvapilo. Poslední dobou se mi střelecky moc nedařilo, tak to asi viděli na skautingu. Většinou jsem kolem skvělých střelců, tak na ně od někoho musejí vypomoci. Většinou to v pick and rollu bývá ode mě,“ měl už nyní důvod k úsměvu Satoranský.

Ten na svém zakončení zapracoval, aby byl pro obrany soupeřů ještě nebezpečnější: „Tento týden jsem hodně trénoval střelbu. Přineslo to své ovoce. Po té první trojce jsem si věřil na druhou i na třetí. Jsem rád, že to tam spadlo. Bylo to důležité, protože Chimki se začalo přibližovat a my jsme v obraně nehráli tak dobře jako v prvním poločase.“

Barcelona zvládla další důležitý zápas i bez Satoranského parťáka na rozehrávce, velezkušeného Carlose Arroya. Satoranský tak má v týmu ještě výraznější roli než v úvodu sezony.

„Dostávám mnohem víc minut a mám větší zodpovědnost, což se na začátku zranění Carlose dalo čekat. Zatím ho výborně na rozehrávce zastupuje i Pau Ribas, který je z minulých let zvyklý hrát na této pozici. Celému týmu se v zápasech i bez Carlose dařilo, až na utkání na Olympiacosu,“ vzpomněl prohru v úvodním zápase fáze Top 16, při které to Barceloně skřípalo především na útočné polovině.

„Teď nás čekají dva těžké týdny, během kterých odehrajeme čtyři venkovní zápasy – dva v Eurolize a dva v ACB. Carlos nám bude hodně chybět, protože je důležitý pro organizaci útoku. Budeme ale dělat vše pro to, aby nebylo vidět, že nám chybí,“ přijímá český rozehrávač výzvu v podobě velmi výrazné role v jednom z nejlepších celků Evropy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud