Jan Jaroch
8. října 2008 • 12:37

Raketa Satoranský stoupá vzhůru

Autor: Jan Jaroch
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to nový Welsch nebo Bartoň, zvěstují experti o klukovi, který teprve za tři týdny oslaví 17. narozeniny. Tomáš Satoranský se rychle adaptuje na basketbalovém nebi.



Dejte si na tohohle vytáhlého rozehrávače USK pozor, možná je to jeho poslední sezona v Česku. Euroliga, pak NBA – to je jeho smělý plán.

Za posledních 12 měsíců pohltil basketbal Satoranského jako centrifuga. Debut v Mattoni NBL, účast v play off, triumf ve smečování při All Star Game, dorostenecký titul s USK, ocenění pro nejužitečnějšího hráče evropského šampionátu osmnáctiletých skupiny B.

TOMÁŠ SATORANSKÝ
Klub: USK Praha
Narozen: 30. října 1991
Výška a váha: 196 cm, 81 kg Pozice: střední rozehrávač Největší úspěchy: nejužitečnější hráč ME skupiny B do 18 let (2008), člen seniorské reprezentace Česka (2008), vítěz soutěže ve smečování během All Star Mattoni NBL (2008)
Statistiky v Mattoni NBL 2007/08: 15 minut, 6,4 bodu, 2,3 doskoku a 1,3 asistence na utkání



Vyvrcholení všeho pak přišlo v září – premiéra v seniorské reprezentaci, kde byl při evropské kvalifikaci čtvrtým nejvytěžovanějším hráčem. Už se nemluví o naději, ale o supertalentu.

„Hlavně starty v dospělé reprezentaci měly velký ohlas, i když ve škole si ze mě občas dělali legraci z dopichu proti Britům,“ popisuje student sportovní třídy gymnázia v pražské Přípotoční ulici okamžik, kdy se mu nepodařilo dopravit z těsné blízkosti míč do koše a český tým ztratil utkání.

To bylo ale jen rámcové selhání v zatím životním roce hráče, který vzbudil zájem v Evropě. O Satoranského usiloval mimo jiné i klub ze španělské ACB ligy. Než se však třískat v „béčku“ v nižší španělské soutěži, zvolil si ještě raději domácí ligu.

„Chci využít potenciál téhle soutěže a pak teprve jít dál,“ odhaluje plán, který mu radil i Jiří Welsch, zatím poslední Čech v NBA.

Kdo se postaví obhájci ve finále? čtěte zde ›››

Je dost dobře možné, že ho Satoranský napodobí. Už teď poslouchá hip hop, stránky nba.com si prohlíží hodiny, v pokoji mu visí plakáty oblíbených borců. Je to chodící encyklopedie NBA, utahují si z něj spoluhráči.

„NBA je meta, o které sním. Jsem typ pro americký basketbal a hra v NBA se mi líbí víc než Euroliga,“ rozplývá se Satoranský, velký fanoušek Los Angeles Lakers a především Kobeho Bryanta. Také on má v nohách dynamit a se 196 centimetry umí nad obroučkou velké věci.

Letos v létě se poprvé podíval do Ameriky. Na kempu v Dallasu byl členem výběru Evropy, který se utkával s různými reprezentacemi USA. Prohlédl si i halu basketbalových Dallas Mavericks, jednu z nejmodernějších v NBA. „Je krásná,“ žasl.

Draft do NBA se ho bude ale týkat nejdříve za dva roky, letos bude stále ještě jeho domovskou arénou pražská Folimanka. V USK dostal na dres číslo 8, které před ním nosila rozehrávačská veličina Václav Hrubý. Právě Satoranský by měl být v této sezoně hlavním dirigentem týmu a členem základní pětky.

„Už jsem nasbíral nějaké zkušenosti a budu se to snažit dát najevo,“ tvrdí sebevědomě s tím, že si vytyčil velký cíl – skončit s mladým týmem USK do šestého místa. „Je to docela odvážný, ale potenciál na to máme.“
Pokud raketě jménem Satoranský nedojde palivo, nic není nemožné.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud