30. ledna 2009 • 19:49

Basketbalistky Brna porazily Bourges

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno porazily po dramatickém závěru druhého osmifinále Evropské ligy francouzský celek Bourges 61:59 a vynutily si rozhodující třetí zápas. O postupujícím se rozhodne ve středu ve Francii.



Oproti úternímu prvnímu zápasu ve Francii začaly domácí Brňanky přesněji a získaly hned v úvodu čtyřbodový náskok. Snažily se soupeřky nepouštět v podkošovém prostoru do střeleckých pozic a po zisku míče se pokoušely o rychlé protiútoky. Takřka celou úvodní čtvrtinu se jim záměr dařilo s potížemi plnit, problémy ale měly s pokrytím tříbodových střel. V podkošových soubojích zase neuhlídaly dvoumetrovou brazilskou pivotku Santosovou, která sbírala odražené míče a zakončovala.

V útoku se ale postupně přesnost Brňanek vytrácela. Hráčky Bourges vynikaly tvrdou a nekompromisní obranou, proti které se české mistryně jen s obtížemi prosazovaly. Takřka s klaksonem úvodní čtvrtiny Miyemová dala koš, při střele byla ještě faulována a vyrovnala na 19:19.

Hra českého týmu byla v těchto okamžicích křečovitá, zlepšení nepomohla ani Slovenka Žirková, která se pokoušela se sebezapřením po zranění bojovat. Po hluchých třech minutách vytáhla Brňanky z krize dvěma přesnými tříbodovými střelami Vítečková. Jenže zarputile bojující Francouzky těžily z výškové převahy a lepšího doskakování a snadno nepatrnou ztrátu smazaly. Po dvaceti minutách vedly domácí pouze o dva body.

Tvrdá hra se souboji o každý míč gradovala po přestávce. Brňanky měly sice převahu, hráčky bez míče se ale jen s obtížemi při těsném bránění uvolňovaly. Útoky Bourges dirigovala Dumercová, která dodávala protiútokům rychlost. Francouzky získaly postupně až pětibodový náskok, ten ale stačily Brňanky v závěru třetí čtvrtiny zvrátit a vyrovnat na 49:49. Radost jim ale překazila současně s klaksonem tříbodovým košem Dumercová.

Takřka čtyři minuty v závěrečné čtvrtině pak při urputné bitvě nepadl koš. Soupeř pozměnil taktiku a spoléhal na postupné protiútoky, Brňanky se vzchopily až v závěrečných dvou minutách, kdy Maigaová-Baová dvěma koši za sebou otočila výsledek.

Šestnáct sekund před koncem stejná hráčka proměnila pouze jeden trestný hod, po kterém Brňanky vedly 60:58. Na druhé straně dala také pouze jednu šestku Santosová a po rychlém faulu soupeře přidala zase jenom bod Whitmoreová. Soupeři zbylo pět sekund na závěrečný útok, ale dostal se jen ke střele z poloviny hřiště, kterou Melainová neproměnila.

"Bylo to naprosto vyrovnané střetnutí, v závěru se štěstíčko přiklonilo na naší stranu," řekl po zápase asistent trenéra Vlastimil Havlík. Oproti prvnímu zápasu v Bourges viděl na brněnské straně hlavní rozdíl ve zlepšené obraně a snížení počtu ztrát míče. "Také naše doskoky byly lepší. Je ale pravda, že francouzské pivotky si počínají při doskocích agresivněji. Soupeř hraje také tvrdě v defenzivě," doplnil Havlík.

Francouzský kouč Pierre Vincent litoval na hře svého týmu příliš velkého počtu chyb. "Hlavně v závěru zápasu jsme nechali soupeře pronikat snadno do střeleckých pozic. Věděli jsme, že to bude tuhý boj. Vždyť loni jsme tu ve Final Four prohráli s Brnem v semifinále až po prodloužení. A podobný zápas se odehraje ve středu v našem domácím prostředí," řekl kouč.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud