Jan Jaroch
17. dubna 2009 • 03:58

LeBron James: Víc než ceny mě zajímá titul

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

LeBron James už je dávno nazýván králem. Právě teď ale přichází doba, kdy může poprvé uchvátit královské klenoty a ze samozvaného vládce se proměnit ve skutečného. Premiérová cena pro nejužitečnějšího hráče basketbalové NBA podle všech předpovědí pětadvacetiletého borce nemine.



Jeho Cleveland navíc zakončil základní část ligy s nejlepší bilancí ze všech týmů a má našlápnuto za titulem.

Cavaliers udělali Jamesovi reklamu na cenu MVP i v posledním duelu sezony. LeBron šetřil síly na play off a vedle palubovky seděl jen v džínách.

Jeho spoluhráči kvůli tomu prohráli s Philadelphií. Byl to teprve druhý domácí zkrat v sezoně, ale Cleveland kvůli němu přišel o možnost vyrovnání rekordu Bostonu v nejlepší bilanci domácích zápasů v historii.

„Na rekordu nesejde. Ještě nikdy jsem nebyl před play off tak natěšený. Cítím, že přichází něco velkého,“ tvrdí James, jenž hraje šestou sezonu v NBA a už má zkušenosti i s ligovým finále.

V roce 2007 ale smetlo San Antonio Cleveland v poměru 4:0. „Letos se mi naše šance zamlouvají daleko víc,“ horlí LeBron, jehož tým bude mít jako vítěz základní části v každé sérii výhodu domácího prostředí. A s impozantní bilancí 39:2, kterou v domácí hale Cavaliers letos mají, to je velká síla.

Ještě předtím, než šéf NBA David Stern v červnu vytáhne z futrálu pohár pro šampiony NBA, se bude rozdávat nejvyšší individuální ocenění – MVP. Již včera bylo ukončeno hlasování 123 žurnalistů, kteří nejužitečnějšího hráče ligy volí. Jeho jméno ale NBA oznámí teprve v nadcházejících týdnech.

Přestože měl James již statisticky lepší sezony (28,4 bodu, 7,6 doskoku, 7,2 asistence), jeho Cleveland ještě nikdy nevítězil tak jako nyní. A to je nejlepší doporučení pro cenu MVP. Osmnáct komentátorů ESPN zvolilo Jamese MVP v interním hlasování s velkým náskokem, výběr dvaceti oficiálně hlasujících reportérů byl také jasný. Opět LeBron.

Co by pro vás tahle cena znamenala? „Nemám tušení,“ odvětil bez zájmu LeBron, muž pověstný tím, že nejdříve přihrává než střílí a stejně tak víc myslí na týmové než individuální úspěchy. James zřejmě dobře ví, že od roku 1956, co se MVP uděluje, byl držitel této ceny také mistrem NBA jen ve dvaceti případech.

„Individuální pocty jsou hezká věc, nesmrtelnost vám ale zajistí jen titul,“ burcuje LeBron, jehož Cleveland by se měl ve finále NBA podle veškerých prognóz utkat s LA Lakers.

Takový scénář například předestřel i velký sportovní fanoušek a americký prezident Barack Obama. „Díky, Baracku, cením si toho,“ vzkazoval mu James.

Dvojice pro 1. kolo play off


Východní konference
Cleveland – Detroit
Boston – Chicago
Orlando – Philadelphia
Atlanta - Miami

Západní konference

LA Lakers – Utah
Denver – New Orleans
San Antonio – Dallas
Portland - Houston

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud