Adam Nenadál
13. března 2010 • 14:40

Rebel Iverson dopadl na dno

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na rameni má vytetovaný nápis „Only The Strong Survive,“ tedy Přežijí jen nejsilnější. Basketbalista Allen Iverson bude tohle motto v následujících měsících potřebovat víc než kdy jindy. Podle všeho začíná nejtěžší období života někdejší hvězdy NBA.



Allen IversonFoto Archiv Sport
Fanoušci ho milují. I letos ho zvolili do zahajovací sestavy Utkání hvězd, přestože je čtyřiatřicetiletý rozehrávač už dávno za výkonnostním zenitem. Obdivují ho i mladí hráči NBA: byl prvním, kdo ve slavné lize zavedl hip hopovou módu tetování a copánků. Iverson je jedním z nejkontroverznějších hráčů v basketbalové historii. Můžete mít výhrady k jeho sobeckému pojetí hry, ale nemůžete mu upřít charisma.

Jenže místo toho, aby si v klidu užíval poslední roky bohaté kariéry, řeší životní krizi. „Buď se upije, nebo prohraje celý svůj život,“ napsal na jeho adresu novinář Stephen A. Smith, který basketbalistovu stopu v NBA sleduje dlouhé roky.

Podle několika zdrojů totiž čtyřnásobný nejlepší střelec ligy bojuje se závislostí na alkoholu a stává se z něj gambler. Do několika kasin v Atlantě a Detroitu má údajně už zakázán vstup.

„Procházím teď těžkým obdobím. Ale doufám, že Bůh mě z něj vyvede,“ napsal Iverson svým fanouškům na sociální síti Twitter.

Problémy se odrazily i v soukromém životě: po osmi a půl letech manželství požádala o rozvod Iversonova manželka Tawanna, jeho láska ze středoškolských let, s níž má slavný hráč celkem pět dětí v rozmezí od sedmnácti měsíců do patnácti let. „Umřel bych pro ní. A umřel bych bez ní,“ řekl o ní jednou Iverson.

Allen IversonFoto Archiv Sport
Být bez rodiny? To by pro něj bylo těžko představitelné. I když se to nezdá, děti jsou pro Iversona vším. V letošním ročníku NBA zmeškal spoustu zápasů proto, že chtěl být nablízku své čtyřleté dceři Messaih, jíž sužují blíže nespecifikované zdravotní problémy. Dokonce kvůli tomu předčasně ukončil celou sezonu.

Jenže ve světle posledních informací se zdá, že problémy Messaih nejsou jediným důvodem, proč si dal Iverson letos basketbalovou pauzu.

„Lidé z Iversonova nejbližšího okruhu by teď měli sebrat veškeré síly, aby ho zachránili, ať už to znamená cokoliv,“ napsal Stephen A. Smith. „Tedy pokud se ti samí lidé nechtějí přichystat na to, že mu budou psát epitaf,“ uzavřel.

Je to skutečně tak vážné? Ti, kdo znají Iversona blíže, nevylučují nejhorší možné scénáře. Jen 183 cm vysoký hráč se totiž svým životem řítí jako neřízená střela. Před sedmnácti lety se zúčastnil rvačky, po které byl odsouzen za těžké ublížení na těle: strávil čtyři měsíce ve vězení, než obdržel guvernérskou milost. V roce 2002 jej zase policie obvinila z toho, že vyhnal ženu nahou z domu a zbraní ohrožoval kolemjdoucí.

Allen IversonFoto Archiv Sport
Ať už se ale v jeho soukromém životě dělo cokoliv, na palubovku přicházel vždy připravený odevzdat maximum. „Představte si ty nejlepší momenty Michaela Jordana. A teď je zrychlete. Jako kdybyste desku, co je nahraná na 33 otáček, pustili na 45,“ prohlásil o Iversonově hře Pat Croce, někdejší majitel Philadelphia 76ers, klubu, v němž střelec strávil většinu kariéry.
Trefnější přirovnání těžko vymyslet. Bleskurychlé úniky pod koš, zakončené často z krkolomných pozic, zajistily Iversonovy střelecký průměr 27,88 bodu na zápas. Jen dva hráči v historii NBA mají lepší střeleckou statistiku: Michael Jordan (30,12) a Wilt Chamberlain (30,07).

Místo soubojů na palubovce nyní Iversona čekají souboje s jeho osobními démony. „Allena je mi líto,“ nechal se slyšet někdejší basketbalový bouřlivák Charles Barkley, který sám vždy patřil mezi největší rebely v NBA. „Člověk vyhraje v loterii jen jednou a je potřeba si toho vážit,“ naznačil, že Iverson by si měl pohádkového života v nejbohatší lize světa vážit...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud