17. ledna 2012 • 17:23

Provokativní veršování i Parkinson. Momenty legendárního Aliho

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Legendární boxer a zřejmě nejúžasnější sportovec historie Muhammad Ali dnes slaví v úterý 17. ledna 70. narozeniny. Svět si připomíná jeho hvězdnou kariéru ověnčenou třemi tituly mistra světa v těžké váze i současnost, kdy bývalého šampiona drtí Parkinsonova choroba. Následující videa přibližují, jaký byl a jaký je „The Greatest“ – neboli „Ten Největší“, jak si slavný bijec přezdíval.



Úžasný boxer

Muhammad Ali byl podle mnohých nejlepším boxerem historie. Byl extrémně rychlý a prý dokázal dát až osm úderů za vteřinu. V ringu tancoval, měl skvělý pohyb trupu a soupeře neustále zasypával ranami. Podle expertů však nebyl lepším boxerem než například Joe Louis nebo Sugar Ray Leopard, někdo staví výše i Joa Fraziera, jehož Ali ve dvou ze tří zápasů porazil. Následující video zachycuje nejlepší momenty legendy v ringu.

Vychloubání a veršování

Ali si potrpěl na neporazitelnou image. Před zápasy se na veřejném tréninku vychloubal a předváděl tak, že byl vždy středem pozornosti. Nejinak to bylo i před duelem o titul mistra světa proti Georgi Foremanovi v bitvě přezdívané „Rumble in the Jungle“ v Zairu. Dnešní oslavenec tehdy nakonec zvítězil k.o.v osmém kole.

Vždycky si uměl najít důvod, jak ukázat, že on je tem, kolem kterého se všechno točí. Proto Ali skládal před zápasy i vtipné básně o svých soupeřích a když už byl s nápady v koncích, chvástal se a naoko napadl soupeře na tiskové konferenci.

Zesměšňování soupeřů

„Jsem kosmonautem boxu. I ti nejlepší přede mnou byli jen pouhými piloty,“ říkával Ali, který se nad ostatními soupeři vždy cítil nadřazený. I proto protivníky pravidelně zesměšňoval. Legendární se staly jeho útoky na Joea Fraziera, ale známou se stala i situace z roku 1977 před mistrovským soubojem proti Earnimu Shaversovi. Ali soupeře poplácával po hlavě jako zvířátko a ztrapňoval ho. Výsledkem pak byl krásný zápas a triumf šampiona po patnácti kolech na body.

Osudový sok: Joe Frazier

Muhammad Ali se stal legendou díky muži jménem Joe Frazier. Jejich tři souboje, z nichž dva vyhrál, vešly do historie. Mluví se o tom, že Frazier byl jediný boxer, kterého se Ali bál. Proto ho zesměšňoval a urážel ještě více než ostatní. Vyjadřoval se o něm jako o gorile a poskokovi bělochů, což byla v tehdejší rasově rozdělené Americe velká urážka. Výsledkem byla nenávist, která vyvrcholila nejbrutálnějším zápasem všech dob zvaným „Thrilla in Manila“ na Filipínách. Ali vyhrál poté, co Frazierův trenér nedovolil nastoupit svému svěřenci do posledního kola, protože byl slepý na jedno oko, druhé měl oteklé a nic neviděl. Frazier to bral jako velkou křivdu. Považoval se za skutečného vítěze a později prohlásil, že jeho tvrdé rány mohou za to, že Ali trpí Parkinsonovou chorobou. Ali po zápase změnil rétoriku. soupeř mu však urážky nikdy úplně neodpustil.

Muslim

Olympiádu 1960 v Římě vyhrál ještě jako Cassius Clay. Pak konvertoval k Islámu a když získal poprvé profesionální titul mistra světa, změnil si jméno na Muhammad X a později na Muhammad Ali. Stal se členem radikálního bratrstva „Černí muslimové“ a bojoval za práva černochů v rasově rozdělené USA šedesátých a sedmdesátých let 20. století. Někteří ho dokonce považovali za rasistu, protože byl proti míchání ras a dokonce udržoval kontakt s Ku-klux-klanem. Kvůli víře pak odmítl narukovat do války ve Vietnamu a přišel na více než dva roky o boxerskou licenci. V následujícím videu vysvětluje, proč se „modří ptáci nepáří s červenými ptáky“.

Parkinsonova choroba

Parkinsonovu chorobu, neboli třeslavou obrnu, diagnostikovali Alimu lékaři před 27 lety. Mnozí tvrdí, že za to může množství ran do hlavy, které během kariéry inkasoval. Faktem však je, že přesný původ nervového onemocnění není u žádného pacienta úplně zřejmý. Aliho, který se po ukončení kariéry věnoval humanitární pomoci, nemoc hodně omezila. Jak ho poznamenala, je vidět  vidět na videu z roku 2006, na němž s hercem Willem Smithem mluví o Islámu jako o mírumilovném náboženství a vyzývá USA k toleranci.

Dnes, kdy Ali slaví sedmdesátiny, nemoc ještě pokročila.

Muhammad Ali se svou čtvrtou ženou. Muhammad Ali se svou čtvrtou ženou.Foto ČTK

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud