František Prachař
5. dubna 2012 • 15:21

Srdce a železná vůle. Boxer Konečný se jde bít o světový titul!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

CO POMŮŽE KONEČNÉMU | Boxuje od osmi let. Má železnou vůli, zkušenosti z 50 zápasů a tvrdé pěsti. Dnes může Lukáš Konečný v rodném Brně (od 21 hodin, hala Vodova) dokázat to, kvůli čemu po vzoru otce Milana kdysi navlékl rukavice. Má šanci získat jako první Čech v historii titul mistra světa.



Proti Salimu Larbimu z Francie je v duelu o pás šampiona WBO ve váze do 69,8 kg jasným favoritem. Soka válcuje ve všech směrech. Konečný se dnes utká s Larbim o titul mistra světa WBO.

Výhoda 1 Hlava
Konečný je odolný, umí ustát ránu. Nikdy neprohrál před limitem, v profi ringu ho žádný soupeř nedostal do počítání. S tím souvisí i silná psychika. „Povzbuzuje mě i domácí prostředí. Měl bych vyhrát a myslím, že Larbiho knockoutuju,“ tvrdí 33letý bijec, jenž s rodinou žije v Ústí nad Labem. Francouz se ho sice nebojí, neboť coby outsider nemá co ztratit. Do Brna však přijel v roli toho, kdo má jít k zemi. Všichni si to myslí, on to tuší. To na sebevědomí nepřidá.

Výhoda 2 Srdce
Když sportovci říkají, že do boje dají srdce, působí to v určitých souvislostech úsměvně. V případě Konečného však jde o součást mentality. V ringu má vždy železnou vůli, která se nezíská žádným tréninkem. Nyní ho navíc ženou za úspěchem i myšlenky na otce Milana - vůbec prvního českého profi boxera, jenž leží v brněnské nemocnici s těžkou nemocí. Jeho syn za ním každý den chodí a titul šampiona chce získat i pro něj. Larbimu jde naopak „pouze“ o prestiž a peníze. Pro Konečného to jsou rovněž důležité hodnoty, ale momentálně zůstávají na druhé koleji.

Výhoda 3 Zkušenosti
Jako profesionál absolvoval 50 zápasů, pouze třikrát prohrál a vždy se jednalo o diskutabilní porážky s borci z absolutní světové špičky. Konečný v ringu zažil skoro všechno. O titul mistra světa bojoval neúspěšně už v roce 2008, byl však mistrem Evropy i Evropské unie. Bez problémů vydrží fyzickou zátěž 12 kol. Ví, kdy zabrat a kdy polevit. Larbi oproti tomu nastoupil pouze v 19 duelech, pouze dva byly proti kvalitním soupeřům. Nápor, který ho dnes čeká, ještě nezažil.

Dva soupeři o pás mistra světa WBO: Lukáš Konečný a Salim Larbi (vpravo) Dva soupeři o pás mistra světa WBO: Lukáš Konečný a Salim Larbi (vpravo)Foto Pavel Mazáč (Sport)


Výhoda 4 Údery na spodek
Konečný sice nemá žádnou ofi ciální přezdívku, ale někdy se mu říká „Chirurg“. Důvod? Mnoho soupeřů rozdrtil díky silným úderům na spodek, několika boxerům zlomil žebra. „Biju na spodek, protože jsem menší a boxuju lehce v předklonu. Je to můj styl, který jsem přebral od otce. Bojoval jsem tak už jako junior a vyhrával díky tomu k. o. už na mistrovství světa juniorů,“ říká člen německé stáje SES. Larbiho zbraní je naopak hlavně rychlost a technika. Jenže pokud neprokáže i odolnost, bude mu jeho styl k ničemu.

Výhoda 5 Síla
Už jen porovnání postav Konečného a Larbiho ukazuje, kdo bude mít silovou převahu. O Francouzi se dá říct, že je ve 24 letech stále „ve vývinu“. Česká jednička naopak v posledních letech nabrala svalovou hmotu. Sice působí v kategorii do 69,8 kg, ale jeho civilní hmotnost je přibližně 80 kg. Bez tuku pak má 73 kg, takže se musí před ofi ciálním vážením hodně odvodnit. Včera měl 69,7 kg, ale dnes půjde do ringu zhruba o pět kilo těžší. Naopak soupeř je přirozenější superwelterová kategorie a nemusí skoro vůbec kouzlit.

Výhoda 6 Styl
Konečný není žádný extra technik, ale jeho způsob boje je velmi nepříjemný. Má skvělou obranu a díky dvojitému krytu je těžké ho zasáhnout. Navíc v ringu stále postupuje dopředu jako buldok. „Mám nekompromisní styl, nikdy nechci udělat krok zpátky,“ vysvětluje svěřenec kouče Dirka Dzemského, s nímž v poslední době zapracoval na pohybu nohou. To byla dříve velká slabina. „Trochu jsme pohyb upravili, zrychlili jsme práci nohou, což zrychlilo i mé údery.

O tenhle pás bude Lukáš Konečný ve čtvrtek v Brně boxovat
O tenhle pás bude Lukáš Konečný ve čtvrtek v Brně boxovat

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud