3. července 2008 • 11:46

Kreuziger chce za každou cenu dojet

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Beze strachu, ale s respektem se postaví v sobotu cyklista Roman Kreuziger poprvé v kariéře na start 95. ročníku Tour de France.



Jako první český jezdec v historii nejslavnějšího závodu světa je považován za možného "černého koně".

Kreuzigra pasovalo do této role vítězství na čtvrtém největším závodu sezony Kolem Švýcarska, který je generálkou na Tour. Dvaadvacetiletý jezdec se však za favorita nepovažuje.

"Nikdy bych zatím neřekl, že bych Tour chtěl vyhrát. Pokud se chci něčemu přiučit, tak musím za každých okolností dojet. Teprve v průběhu závodu se uvidí, zda má cenu bojovat o dobré celkové umístění, nebo vypadnout z pořadí a zkusit nějakou horskou etapu vyhrát," řekl novinářům juniorský mistr světa z roku 2004.

"Pokud se po deseti dnech budu cítit dobře, tak nemám problém vzít na sebe zodpovědnost, aby na mě tým pracoval," připustil, že celkové umístění mu není lhostejné. Dosud ze závodů velké trojky startoval v loňském roce na španělské Vueltě, kde obsadil 21. místo.

"Moje tělo si již loni zvyklo na závod dlouhý tři týdny. Kdybych před rokem Vueltu nejel, tak by ty letošní výsledky asi nepřišly," uvedl Kreuziger. Jediný český účastník letošní Tour nemyslí ani na bílý trikot pro nejlepšího mladého závodníka. "Jedou tu Schleck a další velcí jezdci."

Za největší adepty na celkové vítězství považuje Australana Cadela Evanse, Španěla Alejandra Valverdeho, Andyho Schlecka z Lucemburska či Damiana Cunega z Itálie. "Ale vyhrát může více lidí," míní.

Důležité podle Kreuzigra bude, jak zvládne prvních deset dnů. "Chce to vyvarovat se pádu, protože v úvodu je to vždy dost nervózní. Když mi vyjde jedna etapa, tak budu spokojen. A když ne, tak zklamán také nebudu. Dokázal jsem si již, že mohu jezdit s těmi nejlepšími a to je nejdůležitější," tvrdí Kreuziger.

Profil závodu mu prý vyhovuje. "Kopce jsou na Tour otevřené a dlouhé, to mi sedí, ale uvidím, až je objedu," řekl cyklista.

Kreuziger očekává, že jej podél trati budou povzbuzovat i čeští příznivci. "Myslím, že ten výsledek ze Švýcarska české fanoušky přiláká. Vždy tam jezdili a tohle je o důvod víc," uvedl.

Podle plánů vedení stáje Liquigas mají na dobrý výsledek v celkovém umístění útočit Kreuziger a Ital Vincenzo Nibali. Na závěrečné spurty byl určen Filippo Pozzato, vítěze tří etap na letošním Giru d'Italia Daniela Bennatiho vyřadil z Tour zánět achilovky.

Dlouhý závod prý Kreuzigrovi pomůže zvládnout i dobrá parta v italské stáji. "Jezdci ostatních stájí se rozprchnou na pokoje, ale my i po večeři zůstáváme spolu. Vycházím se všemi," řekl Kreuziger.

Nominace stáje Liquigas na Tour de France:
Manuel Beltrán (Šp.), Francesco Chicchi, Vincenzo Nibali, Filippo Pozzato, Manuel Quinziato (všichni It.), Murilo Fischer (Braz.), Roman Kreuziger (ČR), Aleksander Kusčinskij (Běl.), Frederik Willems (Belg.)

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud