25. července 2009 • 16:40

Kreuziger již je devátý, vyhrál Garate

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Předposlední etapu Tour de France, která končila slavným stoupáním na Mont Ventoux, vyhrál Španěl Juan Manuel Garate. Český cyklista Roman Kreuziger dnes obsadil sedmé místo a v celkové klasifikaci se posunul do vysněné první desítky na devátou pozici.



Žlutý trikot udržel dnes čtvrtý Alberto Contador a jen shoda nepříznivých okolností by ho mohla připravit o celkové vítězství.

"Byla to zvláštní, výjimečná a náročná Tour," řekl Contador, který slavný závod vyhrál už před dvěma lety. "Jediné, co mi stačilo, bylo hlídat si Andyho Schlecka. Zkusil několikrát zaútočit, ale já byl vždy připravený. Jsem také rád, že jsme dokázali pro Lance (Armstronga) udržet třetí místo," dodal španělský jezdec, jenž má v průběžném pořadí náskok přes čtyř minuty.

Na 1912 metrů vysokou horu, kde na jezdce na posledních 21 kilometrech čekal průměrný sklon kopce kolem 7,5 procenta, dojel na druhém místě Garateho kolega z úniku, jenž začal na 26. kilometru, Němec Tony Martin. Třetí místo obsadil druhý muž průběžného pořadí Andy Schleck z Lucemburska.

"Contador byl letos nejlepší. Neměl jediný špatný den, vyhrál tři etapy. Navíc jel jako gentleman," prohlásil Schleck, který měl před etapu za úkol udržet druhé místo a pomoci bratrovi Frankovi na stupně vítězů. "Nevyšlo to, protože Armstrong dnes jel opravdu skvěle," citovala mladšího Schlecka agentura Reuters.

Sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong byl pátý a před závěrečnou a tradičně spíše slavnostní etapou udržel v celkové klasifikaci třetí místo. Čtvrtý zůstal britský dráhař Bradley Wiggins.

Třiadvacetiletý Kreuziger si dnešním výkonem v závěrečném stoupání splnil cíl, který si před Tour stanovil. V celkové klasifikaci se posunul na deváté místo před Christopha Le Mevela, na nějž před dnešní 167 km dlouhou etapu ztrácel 90 vteřin.

"Jel jsem doraz, protože bylo potřeba na tomhle kopci nechat všechno. Věděl jsem, že můžu skončit do desítky, ale klidně taky spadnout na patnácté místo," řekl Kreuziger na svých internetových stránkách.

"Hodně lidí mě odepsalo, ale i když to někdy nebylo úplně dobré, jel jsem Tour podle plánu. Kdybych neměl ty zdravotní potíže, možná jsem mohl být o nějaké místo vpředu, ale i tak jsem moc spokojený," uvedl 13. muž loňského ročníku.

Průběh etapy ohrožoval i rozsáhlý lesní požár zhruba 15 kilometrů před cílem. Oheň a kouř se ale nakonec díky větru šířil směrem od trati a požárníkům se jej i za pomoci leteckého zásahu podařilo dostat pod kontrolu. Cyklistům tak v jednu chvíli komplikovaly život jen protijedoucí požární vozy.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa (167 km):

1. Garate (Šp.) 4:39:21,
2. Martin (Něm.) -3,
3. A. Schleck (Luc.),
4. Contador (Šp.) oba -38,
5. Armstrong (USA) -41,
6.F. Schleck (Luc.) -43,
7. Kreuziger (ČR) -46,
8. Pellizotti -56,
9. Nibali (oba It.) -58,
10. Wiggins (Brit.) -1:03.

Průběžné pořadí:
1. Contador 81:46:17,
2. A. Schleck -4:11,
3. Armstrong -5:24,
4. Wiggins -6:01,
5. F. Schleck -6:04,
6. Klöden (Něm.) -6:42,
7. Nibali -7:35,
8. Vandevelde (USA) -12:04,
9. Kreuziger -14:1610. Le Mevel (Fr.) -14:25.


Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud