20. září 2011 • 17:01

Sáblíková dojela na 28. místě, na olympiádu do Londýna nepojede

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
SESTŘIH: Dallas - Vegas 3:2. Hertl a spol. na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková dojela v časovce na mistrovství světa v silniční cyklistice v Kodani na 28. místě a nepovedlo se jí zajistit si účast na olympijských hrách v Londýně. K tomu potřebovala být do desátého místa. Titul dnes získala Němka Judith Arndtová. Druhá česká zástupkyně Martina Růžičková skončila na 49. příčce.



Závodu, v jehož průběhu skrápěl trať déšť, dlouho vévodila bývalá kolegyně Sáblíkové z rychlobruslařských oválů Clara Hughesová.

Osmatřicetiletá Kanaďanka, která ukončila rychlobruslařskou kariéru po loňských olympijských hrách ve Vancouveru, však přece jen v závěru začala ve výsledkové listině klesat a skončila pátá. Ke stříbru z roku 1995 tak další cenný kov nepřidala.

Sáblíková dojela na 28. místě, na olympiádu do Londýna nepojedeFoto Barbora Reichová (Sport)

Čtyřiadvacetiletá Sáblíková byla na všech mezičasech šestadvacátá, v cíli se propadla ještě o dvě příčky níže. Na vítězku ztratila téměř tři minuty. Od vytoužené desítky potřebné pro nominaci na hry v Londýně ji dělily více než dvě minuty.

Na letní olympiádu se mistryně republiky v časovce i závodu s hromadným startem stále může dostat, pokud získá potřebné body v žebříčku Mezinárodní cyklistické unie UCI.

"Necítím se nic moc, jsem unavená. A ten déšť tomu také nepřidal, bylo to technicky náročnější, než jsem si myslela. Ztrácela jsem tam. Je to ale první časovka a jsem ráda, že jsem si to mohla vyzkoušet," uvedla Sáblíková pro Český Rozhlas po své premiéře na cyklistickém MS. "Ostatní bohužel jezdí rychleji," konstatovala.

"Rozhodně jsme sem nejeli s tím, že Martina bude osmadvacátá. I ta časová ztráta je veliká, takže nejsme spokojení. Ale zároveň ani zklamaní, to nelze říct, protože jsme si potřebovali především osahat, kde je světová špička. Teď už to víme," řekl ČTK kouč české závodnice Petr Novák. "Ostatně když Martina vyhrála doma, byl jsem v těchto porovnáních opatrný. Hlavně, že dojela v pořádku," prohlásil.

Arndtová začala pomaleji, ale postupně zrychlovala a druhou Lindu Melanii Villumsenovou z Nového Zélandu nakonec porazila o téměř 22 sekund. Pro bronz si dojela obhájkyně titulu Britka Emma Pooleyová.

"Byl to můj cíl a připravovala jsem se speciálně na časovku," uvedla Arndtová v rozhovoru pro Eurosport. Největším soupeřem jí byl nakonec déšť. "Musela jsem být v prvním okruhu hodně ostražitá a každou zatáčku si osahat," uvedla pětatřicetiletá Němka, která v roce 2005 vyhrála na MS závod s hromadným startem.

Časovka:
Ženy (27,8 km):
1. Arndtová (Něm.) 37:07,38, 2. Villumsenová (N. Zél.) -21,73, 3. Pooleyová (Brit.) -24,13, 4. Whittenová -26,16, 5. Hughesová (obě Kan.) -36,79, 6. Van Dijková (Niz.) -38,88, ...28. Sáblíková -2:57,43, 49. Růžičková (obě ČR) -5:46,28.

Junioři (27,8 km): 1. Wurtz Schmidt (Dán.) 35:07,68, 2. Oram (N. Zél.) -4,11, 3. Edwards (Austr.) -20,79, 4. Faaglum-Karlsson (Švéd.) -32,91, 5. Vasyliv (Něm.) -39,01, 6. Von Folsach (Dán.) -39,61, ...28. Turek (ČR) -1:55,04.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud