13. června 2012 • 12:46

Slovenský cyklista Sagan je "opakovačkou" na vítězství

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když vyhrál čtyři etapy v řadě na závodě Kolem Kalifornie, vysloužil si Peter Sagan podle anglického výrazu pro slovo opakovat (repete) jednu z mnoha přezdívek: „Re-peter“. Nejen v zámoří však byl slovenský cyklista "opakovačkou" na vítězství. Teď zrovna září na závodě Kolem Švýcarska, kde vyhrál tři z prvních čtyř etap.



„Zatím jsem velmi spokojený. Tohle vítězství nebylo jednoduché,“ citovaly ho VeloNews po triumfu v deštivé, čtvrté etapě prestižního klání.

Dvaadvacetiletý závodník týmu Liquigas už si za krátkou kariéru v profipelotonu vysloužil řadu přirovnání. Rambo. Chuck Norris. Terminátor. Anebo „nový Merckx“. Belgického velikána připomíná počtem triumfů, zatím mu však chybí schopnost vyhrávat Grand Tours.

„Jediné, co neumí stejně jako ti nejlepší na světě, jsou dlouhá a vysoká stoupání. Je pořád mladý, vyvíjí se. Byl úžasný na klasikách. Uvidíme, co dokáže na Tour,“ říkal Roberto Amadio, šéf italské stáje.

Někdejší biker vletěl mezi profesionály tak rázně, že si ho hned všímaly hvězdy včetně Španěla Contadora. A od té doby vylepšuje statistiku triumfů.

V nynější sezoně jich po čtyřech etapách Kolem Švýcarska měl zatím jedenáct, což ho řadilo na druhé místo žebříčku za André Greipela z Lotta.

Triumfoval v etapě Kolem Ománu, na Tirreno – Adriatico, jednou při závodě v Belgii, pětkrát na Kolem Kalifornie a třikrát ve čtyřech dnech na Kolem Švýcarska, kde v prologu porazil i fantastického časovkáře Fabiana Cencellaru.

Narozdíl od německého sprintera Greipela má většinu výher ze závodu WorldTour.

Zářil i na klasikách – byl druhý na Gent–Wevelgem, třetí na Amstel Gold Race, čtvrtý na Milán–San Remo a pátý Kolem Flander.

Cyklistický silák, který zdolá i těžké kopce tak, že mu zbude dost sil na spurt, rád útočí ve stylu hesla: Mou prací je vyhrávat, tak vyhrávám. Má výrazně našlápnuto k tomu, aby přebil patnáct triumfů z minulé sezony.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud