14. června 2012 • 10:36

EPO, testosteron, maskovací látky? Pomsta, zuří Armstrong

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Porušování dopingových pravidel, distribuce, převážení, nápomoc k užívání a krytí zakázaných látek. Taková obvinění míří k Lanci Armstrongovi a dalším pěti lidem. K sedminásobnému vítězi Tour de France pak letí ještě konkrétní šíp: Užití zakázaných látek a/nebo pokus o něj.



Takové jsou údajné prohřešky za šestnáct let, o nichž v patnáctistránkovém dopise informovala bývalého cyklistu Americká antidopingová agentura USADA.

Jedná se o vyústění federálního vyšetřování kolem týmu US Postal kvůli zneužití státních peněz. To sice skončilo do ztracena, nicméně USADA převzala jeho výsledky a nadále zkoumala případná dopingová provinění.

Armstong, jenž nyní nesmí absolvovat ani triatlonové závody, kterým se věnuje po skončení cyklistické kariéry, vše označil za pokračování honu na čarodějnice.

„Byl jsem upozorněn, že USADA, organizace silně podporovaná penězi daňových poplatníků, ale řízená pouze vlastními pravidly, hodlá znovu vytahovat diskreditační obvinění stará víc než šestnáct let a bránit mi v závodění v triatlonu a pokusit se připravit mě o sedm vítězství na Tour de France, která jsem si zasloužil,“ uvedl v prohlášení.

Obvinění považuje za nepodložená a za pomstu. „Jsou motivovaná zlobou a získaná svědectvími koupenými a zaplacenými slibem anonymity a imunity. I když tahle široká konspirace USADA zaobírá víc než šestnáct let, já jsem jediný sportovec do ní zatažený. Narozdíl od mnohých lidí, kteří mě obviňovali, jsem nikdy nedopoval. Závodím jako vytrvalostní sportovec 25 let bez výkyvu ve výkonnosti, prošel jsem víc než pěti sty testy a nikdy jsem neměl žádný pozitivní.“

Armstong byl minulý týden pozván na setkání se zástupci USADA, ale odmítl. Jeho vzorky z let posledního návratu 2009 a 2010 údajně odpovídaly krevní manipulaci včetně užití EPO a/nebo krevní transfúze. Jako zakázané látky související s případem jsou podle CyclingNews.com uvedeny také testosteron, kortikosteroidy, růstový hormon a maskovací látky.

Travis Tygart, šéf USADA, kritice oponoval: „Nevybíráme si, zda naši práci dělat podle tlaku nebo zastrašování, ale jen na základě důkazů.“

Tygartových kroků se zastal také někdejší závodník a bojovník proti dopingu Paul Kimmage. „Díky bohu někdo v takové pozici a s takovou zodpovědností má odvahu tohle udělat. Klobouk dolů před ním,“ řekl Kimmage pro VeloNation.

Ze spiknutí by mělo být obviněno dalších pět lidí včetně Johana Bruyneela, nyní manažera stáje RadioShack-Nissan, či nechvalně proslulého lékaře Michela Ferrariho. Případ by měl být vystavěn na svědectví více než deseti cyklistů. Nyní by měl být předložen antidopingovému panelu.

Lance Armstrong při dřině v posilovně
Lance Armstrong při dřině v posilovně

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud