10. října 2012 • 19:53

Armstrongův doping byl podle expertů nejpropracovanější v historii

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavný cyklista Lance Armstrong a jeho tým US Postal využívali nejpropracovanější dopingový systém v historii sportu. Tvrdí to Americká antidopingová agentura (USADA), jež dnes zaslala kompletní zprávu o svém vyšetřování sedminásobného vítěze Tour de France Mezinárodní cyklistické unii (UCI).



USADA oznámila, že její zpráva má více než 1000 stránek a obsahuje mimo jiné místopřísežné svědectví 26 lidí včetně jedenácti bývalých Armstrongových kolegů z týmu.

Těmi jsou Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leiphimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters a David Zabriskie.

"Důkazy bez pochybností potvrzují, že v týmu US Postal docházelo k nejpropracovanějšímu, nejprofesionálnějšímu a nejúspěšnějšímu dopingovému programu, jaký kdy ve sportu existoval," uvedla USADA v tiskovém prohlášení.

"Spis také obsahuje přímé důkazy jako finanční platby, emaily, vědecká data a výsledky laboratorních testů, které potvrzují užívání, držení a distribuci zakázaných látek Lancem Armstrongem.

Zároveň potvrzuje smutnou pravdu o podvodných aktivitách týmu US Postal, který dostával od amerických daňových poplatníků miliony dolarů," dodal šéf USADA Travis Tygart.

Armstrong, jehož týmovým kolegou byl v letech 2002-2005 český cyklista Pavel Padrnos, vždy užívání zakázaných prostředků popíral.

V srpnu však oznámil, že nebude proti dopingovým obviněním bojovat a USADA mu obratem odebrala všechny jeho dosažené výsledky včetně triumfů na Tour de France z let 1999 až 2005.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud