6. listopadu 2012 • 09:06

VIDEO: Nenáviděný Armstrong! V Anglii upálili jeho figurínu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obří figurína zneuznaného cyklisty Lance Armstronga shořela v anglickém městě Edenbridge v rámci každoročních oslav Noci Guye Fawkese, kterou si Anglie připomíná odhalení tzv. „spiknutí střelného prachu“ z roku 1605. Ze silné společnosti mezinárodních lumpů vybírali organizátoři ohnivé slavnosti v anglickém městě Edenbridge, kde se každý rok 5. listopadu upaluje figurína některé veřejně nenáviděné celebrity.



Postava dopingem pošpiněného podvodníka Lance Armstronga soupeřila s moderátorem Jimmy Savilem, na kterého se posmrtně provalilo, že sexuálně zneužíval nezletilá děvčata, bezrukým teroristou Abu Hamzou a politikem Gergem Osbornem.

„Na seznamu jsme měli Jimmyho Savilea, ale rozhodli jsme se, že by nebylo vhodné ho použít, protože děti by mohly rodičům začít pokládat otázky,“ vysvětlil Charles Laver z organizačního výboru.

„Pak jsme tu měli George Osbornea, ale ten nemá tak známou tvář a je jen jedním z mnoha. Uvažovali jsme o Abu Hamzovi, ale nakonec jsme se rozhodli pro Lance Armstronga.“

Noc Guye Fawkese se v Británii slaví vždy 5. listopadu jako upomínka nevydařeného atentátu katolických šlechticů proti protestantskému králi Jakubu I. Stuartovi z roku 1605. Spiklenci vedení Guyem Fawkesem chtěli pomocí střelného prachu vyhodit do povětří Westminsterský palác, usmrtit krále, jeho rodinu a většinu protestantské aristokracie.

Po odhalení příprav atentátu začali lidé v Británii na oslavu spontánně zapalovat ohně. Britský parlament následně schválil zákon, který 5. listopad určil jako veřejný den díkůvzdání za neúspěch spiknutí.

Běžný lid začal v tento den zapalovat figuríny nenáviděných osob. Od osmnáctého století se tradice mění a při tzv. noci pálení ohňů se upaluje většinou figurína Guye Fawkese.

Výjimkou je městečko Edenbridge, kde jsou každý rok vybírány figuríny zlosynů, o kterých se právě nejvíc mluví. Už dvakrát byli zvoleni sportovci.

Nejdřív to byla hvězda Manchesteru United Wayne Rooney za své trucování kvůli novému kontraktu. Vloni pak hořela podobizna útočníka konkurenčních City Maria Balotelliho, který těsně předtím způsobil požár svého domu, protože ve své koupelně uspořádal ohňostroj.

VIDEO: V Anglii upálili Armstrongovu figurku

Armstrongova figurína byla vyvedená v cyklistickém, ve žlutém trikotu, který patří vedoucímu jezdci Tour de France. Armstrongova podobizna drží papír s nápisem: „Kolo na prodej, už ho dál nepotřebuju."

Mluvčí organizátorů Mark Young byl s volbou spokojen: „Lance Armstrong je určitě jeden z největších padouchů ve sportu. Fanoušci po celé zeměkouli se cítí podvedeni mužem, který vypadal, že je bělejší než bílý.“

Figurka Lance Armstronga připravena k upálení v anglickém městě Edenbridge.
Figurka Lance Armstronga připravena k upálení v anglickém městě Edenbridge.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud