18. listopadu 2013 • 14:04

Armstrong šokuje: Při prvním triumfu na Tour kryl můj doping i šéf UCI

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong poprvé veřejně obvinil někdejšího šéfa mezinárodní unie UCI Heina Verbruggena, že mu pomáhal s krytím dopingu. V rozhovoru pro list Daily Mail uvedl konkrétní případ z Tour de France v roce 1999. Na Verbruggenův podnět prý antedatoval lékařský předpis, aby odůvodnil zvýšenou hodnotu kortizonu, kterou u něj odhalil dopingový test.



"Hein prostě řekl: 'Tohle je pro mě vážně problém, pro náš sport to je k.o., rok po Festině (dopingová aféra francouzské stáje při Tour 1998). Musíme s něčím přijít.' Tak jsme změnili datum na receptu," prohlásil Armstrong . Právě v roce 1999 vybojoval první z rekordních sedmi titulů na Tour, o které loni přišel na základě vyšetřování Americké antidopingové agentury, jež přinesla důkazy o jeho systematickém dopingu. Dvaačtyřicetiletý rodák z Texasu zároveň dostal doživotní zákaz startů.

Verbruggen čelí už dlouho podezření, že se UCI za jeho éry podílela na krytí Armstrongova dopingu. Unii z toho obvinil letos na jaře i prezident Americké antidopingové agentury Travis Tygart, podle kterého UCI od slavného Američana přijímala peníze a pomáhala mu vyhnout se pozitivním testům. Dvaasedmdesátiletý Nizozemec Verbruggen to vždy popíral.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud