1. února 2016 • 04:57

Motorek v rámu? To kolo není moje, plakala mladá Belgičanka

Autor: pan, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítěz Wout van Aert, loučící se legenda světového cyklokrosu  Sven Nys či parádní atmosféra světového šampionátu v belgickém Heusden-Zolderu? Všechny tyto události k smutku domácích fanoušků přebil případ devatenáctileté Femke Van den Driesschové, které pořadatelé našli v rámu kola pomocný  motorek. "To kolo nebylo moje," hájila se se slzami v očích  Belgičanka.



Nevídaný moment se stal během sobotního závodu žen do 23 let. Jedné z největších favoritek na titul odebrali komisaři UCI její kolo už po prvním odjetém okruhu, Driesschová si vzala jiné, ale o chvíli později pro přetržený řetěz ze závodu  odstoupila.

Po odebrání kola v depu bylo testováno zařízením, jež připomíná tablet. "Když jsme sundali sedlo, v sedlovce pod ním byly elektrické kabely. Když chtěli sundat středové složení, což za normálních okolností není nijak obtížné, nešlo to, bylo  to přilepené. A uvnitř byl motor," popsala belgická televizní stanice Sporza průběh testování. 

Proč komisaři belgické závodnici její stroj odebrali, zda měli o skrytém zařízení dopředu informace či se jednalo o náhodu, zatím jasné není.

"Není tajemstvím, že jsme v tom kole našli motor. Jde v podstatě o technologický doping. UCI se snaží zamezit jakýmkoli podvodům a naopak chránit ty, co nepodvádějí. Včera jsme otestovali mnoho kol a jedno jsme díky nové metodě testování odchytili. Zkoumáme, za jakých okolností celá ta věc funguje," potvrdil na tiskové konferenci šéf UCI Brian Cookson.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) vyšetřuje belgickou závodnici Femke van den Driesschovou kvůli motorku v koleFoto Profimedia.cz

To kolo bylo kamaráda


Jak se celé k události staví mladá Belgičanka? "Byla jsem překvapená, když jsem tam to kolo viděla. To není moje kolo. Stala se chyba. Mohou zkontrolovat všechno: všechna moje krosová i silniční kola. Nic nenajdou. Tím jsem si stoprocentně jistá," říkala se slzami v očích Femke Van den Driesschová, které stál po boku její otec.

"To kolo patřilo kamarádovi, asi ho nechal poblíž kamionu mechaniků. Ti ho očistili a dali do kamionu. Museli si myslet, že to bylo moje kolo. Ale já nevím, jak se to stalo," hledala vysvětlení záměny Van den Driesschová.

Femke van den Driesschová na trati MS v cyklokrosu Heusden-ZolderuFoto Profimedia.cz

Podle pravidel pro tento případ prohřešku, které UCI loni zcela jasně nastavila, hrozí Belgičance zákaz činnosti po dobu minimálně šesti měsíců a pokuta v rozsahu 20 až 100 tisíc švýcarských franků. Provinění týmu je ohodnoceno rovněž minimálně šestiměsíční suspendací, ale rozsah finanční pokuty je od 100 tisíc až do milionu švýcarských franků.

"Cítím se kvůli tomu opravdu hrozně. Je to ostuda a potupa. Nikdy bych si nepomyslel, že se něco takového může stát v našem týmu. Proč jezdec něco takového udělá? Navíc v tak mladém věku. A kdo je za to zodpovědný? Jsem z toho za ni v rozpacích," řekl belgické televizi Sporza Rudy de Bie, trenér belgického reprezentačního týmu.  

"Vzkaz pro všechny, kteří by zvažovali, že se vydají stejnou cestou, zní: Chytíme tě. Dříve nebo později tě chytíme. A bez ohledu na to, kdo jsi, budeš potrestán. Technologický podvod je neakceptovatelný," uzavřel šéf UCI Cookson.

Femke Van den Driesschová byla pasována na jednu z favoritek závodu žen do 23 let, nakonec ho vůbec nedokončila
Femke Van den Driesschová byla pasována na jednu z favoritek závodu žen do 23 let, nakonec ho vůbec nedokončila

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud