7. března 2016 • 17:24

Komplikace pro Rio. Kulhavý musí se zlomenou rukou na operaci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biker Jaroslav Kulhavý musí se zlomenou rukou na operaci, kterou podstoupí v úterý. Tak zní výsledek dnešního podrobného vyšetření v Praze-Motole, jež jednatřicetiletý olympijský vítěz z Londýna podstoupil. Vyšetření potvrdilo původní obavy, že má ruku zlomenou na dvou místech. Pro Kulhavého jde o obrovskou komplikaci v přípravě na Rio, přesto věří, že na obhajobu olympijského zlata se stihne připravit.



Biker, který má ve sbírce prvenství ze všech hlavních závodů ve své disciplíně, se zranil v neděli při závodě na Kypru. "Je to na dvou místech a navíc blbě zlomený, takže musím na operaci. Jinak hrozily trvalé následky, protože to tam nějak špatně zasahuje. Operace byla tím pádem jediné možné řešení nejen pro letošek, ale i do budoucna," řekl Kulhavý ČTK nedlouho po vyšetření.

Doba rekonvalescence se s ohledem na komplikovanější zranění hůře odhaduje. "Ten odhad je několik týdnů. Zcela bez jakéhokoliv zatížení bych měl být dva až tři týdny, pak budu moct něco dělat alespoň nohama. Zatížení ruky je ve výhledu 6-7 týdnů. Uvidíme, kdy to pak bude na návrat do závodů, ale nelze to uspěchat," přiblížil Kulhavý.

Varianty přípravy za nepříznivých okolností s trenérem Viktorem Zapletalem ještě nerozebíral. "Zatím ještě nemám nic konkrétního v plánu. Vše se bude odvíjet od té ruky, jak to bude oteklé a podobně. Samozřejmě, že vše má svůj čas a musí se postupně. Trenažér, pak začít zlehka zapojovat ruku, dostat se ven, pak na silnici a následně do terénu. Hlavně zase točit nohama a nastartovat kardiovaskulární systém, který každým tím dnem volna ztrácí nejvíce," nastínil Kulhavý.

Připustil, že nečekané zdravotní trable jsou směrem k olympijskému závodu výraznou překážkou. "Komplikace je to určitě velká. Ne nepřekonatelná, ale skutečně velká. Doufám, že to Rio se dá stihnout, je tam ale samozřejmě i Nové Město na Moravě a další závody," připomněl Kulhavý domácí světový šampionát horských kol, který je na programu na přelomu června a července.

"Na to všechno navíc navazuje i psychická pohoda, kvalitní tréninky a další věci. Je to mnohdy o dobrém pocitu, o detailech. A ty budou chybět," doplnil Kulhavý.

Právě psychická stránka bude hrát při dohánění tréninkového manka velkou roli. "Popravdě řečeno jsem v tomhle ohledu trošku vysílenej, protože za ty poslední roky těch problémů bylo už docela dost," povzdechl si Kulhavý. "A když má člověk před sebou olympiádu... Připravujete se na to ty čtyři roky a teď tohle. Ale to se nedá nic dělat," uzavřel Kulhavý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud