23. května 2018 • 14:02

Pojeďte na kole Lví stopou. S "Forrestem" i Vávrou Hradilkem

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oslavit stoleté výročí českého státu jízdou na kole a symbolicky vykreslit na mapě dvouocasého českého lva, to je myšlenka pořadatelů akce Lví stopa. Na trasu dlouhou téměř 2000 kilometrů se včera jako první vydal cyklistický nadšenec Milan „Forrest“ Silný, chce ji zdolat na 13 dnů. Přidat se k němu ale může každý, třeba jen na deset kilometrů.



Kajakář Vavřinec Hradilek, lyžař Dušan Kožíšek nebo nejlepší cyklistický paralympik všech dob Jiří Ježek se během léta zapojí do unikátní akce Lví stopa. Pořadatelé chtějí jejím prostřednictvím oslavit stoleté výročí české státnosti, ale nejen to. „Chceme, aby se lidé hýbali a aby se dostali na krásná místa, která souvisí s českou historií. A chceme taky světový rekord,“ vysvětlil šéf marketingu společnosti Škoda Auto Petr Janeba.

Pořadatelé počítají, že lva na mapě České republiky objedou účastníci nejméně 10 000 krát dokola „Ve chvíli, kdy spočítáme ujeté kilometry, bude to světový rekord. Něco unikátního, co nikde jinde na světě nemají,“ slíbil Janeba.

Jednu ze stovky tras, z nichž každá má spojitost s českou historií, si může na webových stránkách www.lvistopa.cz najít každý a zaznamenat ji prostřednictvím webu nebo mobilní aplikace. Trasy jsou vhodné pro každého, od aktivních cyklistů přes rodiny s malými dětmi a seniory. Nejkratší trasa, kterou zvládnou úplně všichni, měří deset kilometrů.

Tím, kdo lva na mapě České republiky vykreslí, je Milan „Forrest“ Silný. Cyklistický nadšenec, autor cykloturistických průvodců po Česku a Slovensku a pravidelný účastník dlouhých bikerských závodů, vyrazí na cestu dlouhou téměř 2000 kilometrů v sobotu z pražské Podbaby.

Český lev vykreslený na mapě prostřednictvím cyklostezek, cíl akce Lví stopaFoto www.lvistopa.cz

„Jezdím, kdykoli to jde. A když to nejde, aspoň myslím na to, jak budu jezdit,“ představil se Silný. „Na tohle jsem se chystal asi deset let, aniž bych věděl, že taková akce přijde. V návalu první euforie jsem si trasu naplánoval na 10 dnů, pak přišel ke slovu rozum, a bude to 13 dnů,“ vyložil s úsměvem. Nejkratší etapa v jeho podání měří 70 kilometrů, ta nejdelší těsně pod 200 km. A kam se „Forrest“ nejvíc těší? „Oblíbených míst mám hodně. Těším se na první etapu, na poslední a pak na tu, která končí v plzeňském pivovaru.“

„Forrest“ má připravená tři kola: horské, silniční a elektrokolo. „Ale to využiju jen v případě krajní nouze,“ upozornil. Díky GPS bude na mapě Česka dobře viditelný a kdokoli se k němu může přidat.

Jedním ze známých sportovců, kteří se na některou z tras vydají, je vodní slalomář Vavřinec Hradilek. „Ke kolu mám vřelý vztah. Silnice mi ale moc neříká, jezdím na biku. Nejradši mám lesy a traily,“ vysvětlil stříbrný kajakář z olympiády v Londýně. Už má vybráno, kterou cestu zvolí. „Hrozně rád mám Karlštejnsko a okolí Berounky. Když jsem byl kluk, s tátou a sourozenci jsme tam na kolech pravidelně jezdili. Teď už nebydlím na téhle straně Prahy, klidně bych si to zase projel,“ přiblížil Hradilek. Troufá si ujet hodně. „Stovky kilometrů,“ prohlásil. „No, radši řeknu stovku,“ poopravil se.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud