Ondřej Němec
Premium
22. května 2018 • 14:50

Svorada se obul do Frooma: Být to řadový závodník, už by měl distanc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve světě české cyklistiky nemá nikdo takové zkušenosti se závodem Giro d’Italia jako Ján Svorada. Startoval na něm desetkrát a připsal si pět etapových výher. Profesionálním závodníkem byl čtrnáct let. Cyklistika se podle něj od té doby velmi změnila, víc se řeší každý detail. Co mu ale v současnosti vadí, je, že se v případě dopingu nehodnotí jezdci stejně. V rozhovoru také zavzpomínal na svá závodní léta a kriticky se vyslovil k snižování počtu členů týmu, kteří mohou v závodu nastoupit.



Během své kariéry nasbíral neuvěřitelných 75 etapových vítězství. Není se tak čemu divit, že když se za ní Ján Svorada ohlédne, je spokojený. Je také rád, že neskončil dříve, nad čímž jistou dobu uvažoval. Dočkal se tak mimořádného úspěchu na Tour de France.

Na Giru jste startoval desetkrát. Čím myslíte, že je tento závod tak výjimečný?
„Každý z těch tří velkých etapových závodů má mimořádnou atmosféru. Ale samozřejmě víme, že jižanské národy jsou temperamentnější. Italové mají o cyklistiku veliký zájem a atmosféra, která vládne na kopcích, je fantastická. Dokážou se nechat vtáhnout do děje a umí fandit.“

Co říkáte na to, že první tři etapy se jely v Izraeli a Tour de France by prý v budoucnu mohla startovat například i v Číně?
„Řešil bych to případ od případu. Samozřejmě chápu snahu organizátorů něco vydělat, protože je to podle mě spojeno hlavně s tímto motivem. Lze také mluvit i o propagaci cyklistiky v zemích, kde tento sport nepatří k těm nejprovozovanějším. Pokud budeme mluvit o Tour de France, ta už startovala v Anglii nebo v Nizozemsku, ale to jsou země, kde je cyklistika velmi populární. Lidé mají velký přehled, vědí, co mohou očekávat, atmosféra tam byla úžasná."

Zatímco v Izraeli…
„Ano, historicky to bylo velmi zajímavé místo. Ale viděli jsme etapy v poušti, kde nebyla ani noha, a také diváky, kteří v exponovaných místech skákali do silnice, což hraničilo s bezpečností závodníků. Asi by mělo být přihlíženo, k tomu, ve kterých případech to přinese oběma stranám nějaký prospěch a kdy je to jen tak naoko a hlavně proto, že se na tom vydělají peníze.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud