Marie Sehnálková
25. května 2019 • 12:00

Doping stál Armstronga 2,3 miliardy. Proč nelituje a udělal by něco jinak?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý cyklista Lance Armstrong budí mezi sportovními fanoušky emoce i několik let poté, co odešel do sportovního důchodu. A není divu. Jeho dopingová aféra patří k těm největším v historii cyklistiky i profesionálního sportu vůbec. Nyní, zhruba sedm let po jejím odhalení, Armstrong tvrdí, že by zpětně nic neměnil. Aféra mu totiž podle jeho slov dala významnou životní lekci.




Lance Armstrong zcela jistě patří mezi nejznámější cyklisty na světě. Důvodů je hned několik. Jedním z nich jsou nepochybně jeho sportovní úspěchy. Armstrong toho během své kariéry stihnul opravdu hodně, mimo jiné i stát se sedminásobným vítězem legendární Tour de France. Srdce fanoušků z celého světa si získal také díky úspěšnému boji s rakovinou varlat, kterou prodělal v roce 1996.

V paměti mnohých však navždy zůstane zapsaný především kvůli svému dopingovému skandálu odhalenému v roce 2012. Ačkoliv obvinění nejprve striktně odmítal, zhruba o rok později se k dopingu sám přiznal. Dnes sedmačtyřicetiletý Armstrong tvrdí „nic bych neměnil“.

Lance Armstrong se vrací ke svému autu poté, co si zaběhal s fanoušky v Mount Royal parku
Lance Armstrong se vrací ke svému autu poté, co si zaběhal s fanoušky v Mount Royal parku

„Mé chyby mě naučily mnohému, avšak kdyby se nestaly, jen stěží bych se z nich mohl poučit. Vím, že to, co jsem pro vítězství udělal, nebylo legální, ale nic bych neměnil. A to i přesto, že jsem zažil pád na úplné dno a ztratil kvůli tomu spoustu peněz,“ řekl Armstrong v rozhovoru pro NBC Sport.

Cyklista v minulém roce souhlasil, že zaplatí americké vládě odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (zhruba 115 milionů korun). Vládou byl obviněn z podvodu, kterého se dopustil tím, že bral doping v době, kdy jezdil za veřejně financovaný tým US Postal Service. Tato již několik let trvající žaloba stála Armstroga doposud již 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy korun).

Armstrong v rozhovoru pro NBC Sport také řekl, že mu bylo v době, kdy závodil, jasné, že je doping v oblasti cyklistiky rozšířený. „Nechci se vymlouvat na to, že to tehdy dělali všichni, a že bychom bez toho neměli šanci vyhrát. Já jsem byl ten, kdo se rozhodl dopovat a musím za to nést odpovědnost. Rozhodně bych neměnil životní lekci, kterou jsem tak mohl dostat,“ zakončil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud