23. února 2022 • 19:43

Hirt zatápěl i Pogačarovi, Slovinec ale dál drží neporazitelnost

Autor: ČTK, rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Český cyklista Jan Hirt je na začátku sezony ve výborné formě. Vítěz závodu Kolem Ománu se ve středu ukázal i v první etapě s dojezdem na vrcholu kopce na prestižně obsazeném závodu Kolem Spojených arabských emirátů. V té si jeho útoky v posledních dvou kilometrech hory Džabal Bil Ajs musel pokrývat i sám vítěz Tour de France Tadej Pogačar. Slovinec ale i nyní potvrzuje skvělé výkony z předchozích sezon a v etapě si dojel pro vítězství i vedení v závodu.



Český cyklista Jan Hirt dojel devátý ve čtvrté etapě závodu Kolem Spojených arabských emirátů. V závěrečném stoupání na horu Džabal Bil Ajs zaostal ve skupince o tři sekundy za vítězným triem vedeným obhájcem loňského celkového prvenství Tadejem Pogačarem. Dvojnásobný úřadující šampion Tour de France se díky triumfu ujal vedení v průběžném pořadí.

Hirt, který v minulém týdnu ovládl etapový závod Kolem Ománu, se posunul na 17. příčku celkové klasifikace. Na Slovince Pogačara ztrácí necelou minutu.

Ve středeční etapě ale ukázal, že, na rozdíl od předchozích sezon, je schopen držet se s nejlepšími vrchaři až do samého závěru etapy. A dokonce se pokusil o pár útoků, které zavařily i samotnému Pogačarovi, jenž musel českého jezdce týmu Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux rychle dotahovat.

Kromě českého vrchaře udržel krok s nejlepšími v etapě dlouhé 181 kilometrů a zakončené stoupáním do výšky 1500 metrů nad mořem také Ital Filippo Ganna. Mistr světa v časovce, který v úterý ve své parádní disciplíně na devítikilometrové trati skončil druhý za Švýcarem Stefanem Bisseggerem, ve středu dojel jedenáctý a udržel průběžné druhé místo. Za Pogačarem má Ganna dvousekundový odstup.

Třetí je Rus Alexandr Vlasov, vítěz nedávného etapového závodu Kolem Valencie má manko devět sekund. Bissegger nabral na vítězného Pogačara pětiminutovou ztrátu.

„Paráda. S týmem jsme to výborně zvládli. V závěrečném stoupání jsme byli hodně silní, jelo se tam rychle, útočilo se ze všech stran a tým odvedl vynikající práci. Dovedli mě až k finiši a já dělal, co mohl,“ řekl Pogačar, který za sebou v závěru nechal Brita Adama Yatese a Vlasova.

Minulou sezonu zakončil vítězstvím v závodě Kolem Lombardie a nyní vyhrál hned při prvním startu v letošním roce. „Mám radost, že se tu povedlo začít vítězstvím a vedu. Teď se zaměříme na dvě rovinaté etapy a pak se uvidí, co se bude dít v poslední den,“ uvedl slovinský cyklista. V sobotu je totiž na programu druhá a poslední etapa s dojezdem na vrchol hory.

Cyklistický etapový závod Kolem SAE (WorldTour) - 4. etapa (181 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:49:24, 2. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 3. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas, 4. Guerreiro (Portug./EF Education-EasyPost), 5. Howson (Austr./BikeExchange-Jayco), 6. Bardet (Fr./DSM), ...9. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -3, 43. M. Vacek, 49. Kukrle (oba ČR/Gazprom-RusVelo) oba -5:04.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 14:02:34, 2. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -2, 3. Vlasov -13, 4. A. Yates -15, 5. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -23, 6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -28, ...17. Hirt -56, 46. M. Vacek -5:47, 47. Kukrle -5:50.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud