30. května 2009 • 11:36

Landis v průšvihu. Najal si hackera?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na amerického cyklistu Floyda Landise by mohl být podle francouzského listu Le Monde vydán mezinárodní zatykač.



Landis, který přišel v roce 2006 kvůli dopingu o vítězství v Tour de France, prý čelí podezření, že si najal počítačového hackera s cílem proniknout do počítače antidopingové laboratoře v Chatenay-Malabry.

Společně s trenérem Arniem Bakerem byli předvoláni k podání vysvětlení, ale protože se k soudu na začátku května nedostavili, hrozí cyklistovi zatčení.

Dvaatřicetiletému Landisovi vypršel na konci ledna dvouletý trest za pozitivní test na syntetický testosteron, který byl zjištěn v jeho vzorku po 17. etapě Tour 2006.

Americký cyklista vždy tvrdil, že je "čistý", neuspěl však s odvoláním ke všem dostupným instancím a v roce 2008 prohrál i u mezinárodní arbitráže CAS.

Landis je podezřelý, že si objednal u jedné francouzské detektivní kanceláře počítačového specialistu a pověřil ho úkolem nabourat se do sítě laboratoře, která testovala jeho pozitivní vzorek.

Na veřejnost se pak dostaly interní dokumenty, které sloužily Landisovi při pokusech o obhajobu. Francouzská antidopingová agentura AFLD proto podala trestní oznámení.

"Pokud to má být jediný prostředek jak Floyda Landise a Arnieho Bakera přimět k výpovědi, nebudu váhat a vyzvu soudce, aby vydal mezinárodní zatykač," řekl listu šéf AFLD Pierre Bordry.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud