1. června 2009 • 15:43

Jak "zpomalený" Armstrong sjednal pořádek

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na 12. místě ztratil auru výjimečnosti, ale respekt okolí zůstal. Ba co víc, možná zesílil. Lance Armstrong po comebacku na Giru d´Italia splnil svou roli.



Sedminásobný vítěz Tour de France už sice nevládne pelotonu, ale s jeho přítomností získává silniční cyklistika druh pozornosti, který jí v minulých letech chyběl. Jak se to projevilo?

POZITIVNÍ ATMOSFÉRA
Jen si sami srovnejte současnost a období bez Armstronga, který po triumfu na Tour de France 2005 závodní sedlo na tři a půl roku opustil. Šlo o období temna, jež vyvrcholilo dopingovými skandály i přesto, že se na vrchol dostal Španěl Alberto Contador, jenž se může v příštích letech stát ještě větším šampionem než 38letý Američan. Hlavním tématem přesto byly kauzy kvůli zakázaným látkám.

Současnost? O dopingu se mluví méně. Vítěz Denis Meňšov se narčením z účasti v kauze laboratoře Humanplasma bránil mlčením a podpořila ho v tom i mezinárodní unie UCI.

Na Giru se provinil jen Rakušan Pfannberger, který neprošel předstartovním testem. Je pravděpodobné, že před Tour de France bude tlak na cyklisty v otázce zakázaných látek tradičně sílit, ale s Armstrongem nemusí jít o nekontrolovatelnou přestřelku jako v minulosti. Sám „Tourminátor“ minulý týden zveřejnil na internetu negativní výsledky svých testů. Na toto téma se s médii nebaví.

ZÁVODNÍ NAPĚTÍ
Když během městské etapy v Miláně navrhl, aby všichni cyklisté kvůli nebezpečné trati v silničním provozu s úzkými uličkami zpomalili, všichni poslechli. Armstrong přinesl do elitního pelotonu kouzlo extrovertních hvězd, které se díky jeho absenci vytrácelo. A jak závodil? Mnozí doufali v to, že opět roztočí bleskový kmih a vzdálí se pelotonu. Bylo to marné čekání. Nevyhrál ani etapu, což před startem Gira prohlašoval. Polehčující okolnost ve formě tréninkového výpadku kvůli zlomenině klíční kosti mnohé nezajímala. Vždyť přeci šlo o Armstronga.

Jenže za chvíli čtyřnásobný otec z Texasu hlavně na začátku závodu trpěl. Bylo vidět, že ho cyklistika na nejvyšší úrovni bolí. Šlo o zpomalenou verzi krále. Nestíhal v kopcích, hodně ztrácel i v časovkách. Byl poslušným domestikem krajana Leviho Leipheimera, rozjel se až v poslední fázi.
Jenže… U Armstronga nikdy nevíte, jakou hraje hru. Je možné, že na Giru jen trénoval na Tour de France. Několikrát se stalo, že v kopcích odpadl z nejsilnější skupinky a pak ji zase dojel. Třeba to byl záměr. A třeba jen boj o čest v podobě stárnoucího šampiona, který ví, že ho všichni sledují.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud