6. srpna 2010 • 22:28

Cyklisté uctili oběti holocaustu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Účastníci cyklistického závodu Kolem Polska v rámci dnešní královské etapy uctili památku obětí holocaustu. Peloton se 175 jezdci po startu v Osvětimi demonstrační jízdou dorazil ke koncentračnímu táboru, kde se sundanými helmami držel minutu ticha.



Reprezentant každého z 34 států zastoupených v pelotonu včetně českého cyklisty Františka Raboně také položil květinu k bráně s nechvalně proslulým nápisem "Arbeit macht frei".

"Jsem velkým fanouškem historie a vím, že takováhle pocta je velmi důležitá," řekl novinářům irský lídr závodu Dan Martin. "Byla to neuvěřitelná chvíle, která člověka hodně zasáhne. Mít přitom na sobě žlutý dres, byl o to výjimečnější pocit," uvedl Martin.

V Osvětimi zahynulo během druhé světové války více než 1,1 milionu lidí, většinou Židů. "Všichni víme, co Osvětim znamená, a když člověk pomyslí, že se to všechno mohlo stát, vstávají mu vlasy," řekl vítěz Tour de France z roku 2006 Španěl Oscar Pereiro. "Tahle pocta je jen malé zrnko písku uprostřed pouště. A i když to nic z toho nesmaže, jsou takové akce potřeba," dodal.

Náročnou etapu dlouhou 228,5 km s cílem na polské straně Tater vyhrál Nizozemec Bauke Mollema a v 23 letech si připsal první vítězství v seriálu ProTour.

Celkově vede Martin o osm sekund před Slovincem Gregou Bolem, který po průjezdu cílem na mokré silnici upadl, ale bez následků. Raboň ztratil během etapy, v níž peloton čelil bouřce, na vítěze přes 36 minut a v průběžném pořadí mu patří 165. místo s více než hodinovým odstupem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud