Jan Jaroch
2. října 2010 • 10:54

Doping Contadora: Hříšník, nebo nešťastník?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pravda, nebo lež? Pozitivní dopingový nález vládnoucího šampiona cyklistické Tour de France Alberta Contadora rozdělil odborníky i fanoušky. Jedni míní, že mizivé množství zakázaného clenbuterolu se mohlo do Španělova těla skutečně dostat skrz hovězí steaky, které během Tour pojedl. Druzí to zpochybňují. A třetí naznačují, že Contador mohl programově dopovat a na poslední chvíli dramaticky snížit hladinu clenbuterolu v těle krevní transfuzí.



S verzí o krevní transfuzi přišli podle francouzského deníku L‘Equipe odborníci z Kolína nad Rýnem. Ti našli ve vzorku španělského cyklisty stopy změkčovadel používaných při výrobě plastikových sáčků na uchovávání krve.

To by mohlo nabídnout vysvětlení, proč měl Contador v pozitivním testu jen mizivé množství zakázaného clenbuterolu. Podle vědců je totiž možné, že těsně před testem podstoupil transfuzi krve, takže hladina preparátu výrazně klesla.

Trojnásobný šampion Tour Contador však trvá na svém. „Jde skutečně o omyl,“ hájí se sedmadvacetiletý cyklista a hraje na kartu o kontaminovaném mase, jež požil. Podle některých expertů může jít o relevantní vysvětlení, stejně jako o šikovnou zástěrku.

Dva největší favorité bok po boku.Foto Reuters


Clenbuterol totiž bývá někdy ilegálně zneužíván pro krmení hovězího dobytka, aby se podpořil jeho růst. „Kontaminované maso je skutečně téma,“ uznal Gary Wadler, jeden z nejrespektovanějších expertů přes doping a vlivný poradce Světové antidopingové agentury (WADA).

Španělsko již v minulosti zažilo případy, kdy měli lidé zdravotní problémy po požití hovězího či telecího masa kontaminovaného clenbuterolem. A právě ze Španělska přivezl na žádost kuchaře Contadorova bývalého týmu Astana španělský funkcionář Jose Luis Lopez Cerron inkriminované steaky. Podobné případy „otravou“ clenbuterolem z masa se podle záznamů vyskytly i ve Francii, Itálii, Číně a Portugalsku.



„Když jsem uslyšel, že se hájí užitím špatného masa, dávalo mi to smysl,“ uvedl i profesor z americké univerzity v Pensylvánii Charles E. Yesalis.
„Názor je, že se clenbuterol přidává do krmení dobytka. Odtud již není daleko k tomu, že v mase může být obsažen také. To nejde vyloučit,“ prohlásil americký profesor a dodal. „Stejně tak to však může být snůška výmyslů.“

Mezi skeptiky patří další americký vědec Lewis Maharam. Ten poukazuje na to, že clenbuterol v mase by musel přestát nejen kuchařskou úpravu, ale také průchod metabolismem dobytka i Contadora.

A to je prý příliš mnoho náhod najednou, ač bylo v Contadorově těle nalezeno opravdu zanedbatelné množství clenbuterolu. To, že nejde o zcela jednoznačný případ dopingu, naznačuje i chování Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Alberto Contador si užívá žlutého trikotu po 15. etapě Tour de FranceFoto ČTK/AP


Ta sice Španěla dočasně suspendovala, ve svém prohlášení však byla velmi zdrženlivá a nenaznačila, zda Contador přijde o prvenství na Tour de France, kde byl 21. července pozitivně testován a zda mu hrozí trest v plném rozsahu - tedy distanc na dva roky. „Bez komentáře, nemohu se k případu vyjadřovat,“ prohlásil v pátek šéf UCI Pat McQuaid.

Contador se nechal slyšet, že šel s případem, o kterém věděl již téměř dva měsíce, na veřejnost kvůli tomu, že informace o něm měla i jedna německá televizní stanice. „Ale bylo by lepší pro image cyklistiky, kdyby se řešil interně,“ pravil Španěl.

V rodné zemi má Contador navzdory pozitivnímu testu podporu fanoušků. V internetovém průzkumu provedeném sportovním deníkem Marca ho 78,5 procenta ze zhruba 30 000 oslovených obyvatel Madridu považuje za nevinného.

Alberto Contador v akci
Alberto Contador v akci


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud