9. října 2010 • 15:27

Muž z Astany: Contador dopoval, aby zhubnul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Belgický časopis Humo přišel na svém webu s tvrzením, že španělský cyklista Alberto Contador užíval nedovolený prostředek clenbuterol už na červnovém závodě Critérium du Dauphiné.



Magazín čerpal z anonymního zdroje z Contadorovy stáje Astana, podle nějž si navíc trojnásobný vítěz Tour de France nechal odebrat krev k využití pro pozdější transfuzi.

Sedmadvacetiletý Contador byl na clenbuterol testován během volného dnu letošní Tour. Nejlepší cyklista současnosti vědomé porušení pravidel odmítl a nepatrné množství zakázané látky ve svém těle vysvětlil konzumací kontaminovaného masa.


Zároveň rázně popřel i informaci listu L'Équipe, že se v jeho vzorku našly stopy změkčovadel používaných při výrobě plastikových sáčků, což by ukazovalo na výměnu krve.

Zdroj z Astany, za kterou bude od příští sezony jezdit český profesionál Roman Kreuziger, časopisu Humo řekl, že Contador užíval clenbuterol na hubnutí. Údajně ho bral spolu s hormonem trijodthyroninem, jenž urychluje odbourávání tuků a cukrů v organismu.

"Během Dauphiné měl Contador stále mírnou nadváhu. Pro normálního člověka to bylo nepostřehnutelné, ale stále měl jedno dvě kila navíc. A na to se používá clenbuterol - aby zmizela ta poslední kila a zároveň se neztratila svalová hmota, v ideálním případě aby nabyla," dodal zdroj z Astany, odkud Contador přestupuje do Saxo Bank. Celý rozhovor má být zveřejněn v úterý.

Andy Schleck a Alberto Contador na 14. etapě Tour
Andy Schleck a Alberto Contador na 14. etapě Tour

V tradiční generálce měsíc před Tour, dříve nazývané Critérium du Dauphiné Libéré, obsadil Contador druhé místo a vyhrál královskou etapu na L'Alpe d'Huez.

Na rozdíl od rozpačitých reakcí ze zbytku světa se Contador těší velké důvěře doma ve Španělsku a zvlášť v rodném městě Pinto. Jeho starosta José Martín Nieto vyvěsil na podporu slavného rodáka na balkonu radnice žlutý transparent a vyzval k tomu i ostatní občany čtyřiačtyřicetiletého města.

"Pinto je pyšné na Contadorův bezúhonný život, jeho nezlomný boj proti podvádění v cyklistice a statečné rozhodnutí od začátku spolupracovat na vyjasnění této nepříjemné záležitosti s odpovědnými lidmi z UCI," napsal starosta v prohlášení.

Vítěz všech tří velkých Tour Contador, jenž v pátek večer převzal z rukou bývalého cyklisty Pedra Delgada Cenu Cristobala Gabarrona za sport, zároveň varoval některá média před "nactiutrhačnou kampaní" proti jeho osobě a hrozí jim právními kroky.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud