Josef Káninský
28. března 2016 • 17:42

Day je novou golfovou jedničkou, Masters slibuje velkou řež

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Změna na postu světové golfové jedničky tentokrát měla styl. Australan Jason Day se do čela vrátil na turnaji v jamkové hře a byla to jeho druhá turnajová výhra ve dvou týdnech za sebou. Ve finále zdolal Jihoafričana Louise Oosthuizena, přemožitele sesazeného světového lídra Jordana Spietha z USA, předtím v semifinále severoirskou hvězdu Roryho McIlroye. Ten zůstal v žebříčku třetí a deset dní před startem prestižního Masters všichni tři velcí favorité vykazují formu. Spieth bude obhajovat, jeho rivalové Day a McIlroy si dosud trofej - zelené sako - dosud neoblékli.



Jason Day nastoupil v neděli dopoledne po pěti přesvědčivých výhrách k semifinálovému zápasu světové jamkovky proti Rorymu Mcilroyovi a poprvé se v tuhém boji podíval na závěrečné jamky 17 a 18 zrádného hřiště Austin Country Clubu v Texasu. Předchozí duely ukončil vždy dřív, i v tomto vedl o dvě jamky, ale čelil soustředěnému tlaku velkého protivníka, jemuž se podařilo snížit. Ne však vyrovnat. "Neproměnil jsem putty, které bych potřeboval, a Jason mi nedal vůbec žádný prostor," ocenila severoirská hvězda přemožitele.

Osmadvacetiletý vítěz z předloňského roku, kdy se hrálo v arizonských Dove Mountain, nastupoval do finálového programu už jako budoucí světová jednička. K návratu na tento post se Day přiblížil týden předtím výhrou na Arnold Palmer Invitational. Na víkendovém Dell Match Play neuhájil pozici prvního golfisty světa Američan Jordan Spieth prohrou už v prvním vyřazovacím kole (osmifinále) s Louisem Oosthuizenem z Jižní Afriky.

Právě ten byl Dayovým soupeřem v utkání o celkové prvenství, patřila mu však pouze první jamka finále. Australský uragán postupně zvyšoval náskok a duel ukončil razantně dvěma birdie na třinácté a čtrnácté jamce. Víc už jich nebylo potřeba hrát. "Dnes odpoledne jsem hrál opravdu nádherně," radoval se Day. "Povedlo se mi několik záchranných ran," připomněl, že také jeho dostalo hřiště s mnoha terénními zlomy, obtížnými výhledy a číhajícími vodními překážkami do úzkých. Mistrovsky se z nich ale dostal.

Jeden jediný týden pobyl Day v čele světového žebříčku už loni v říjnu po vítězství na BMW Championship, což je třetí ze čtyř turnajů finále americké PGA Tour. Teď vydrží minimálně dva týdny, protože Spieth jej na Shell Houston Open v o tomto víkendu nemá možnost bodově předstihnout. Pak ale přijde Masters Tournament.

Akce ve slavném Augusta National v Georgii je jako vždy velmi očekávaná a podobně jako v několika minulých letech nemá jednoho favorita. Předpokládá se, že účast vzdá Tiger Woods, jehož zdravotní problémy už přes půl roku nutí zůstat mimo turnajové dění. Podle posledních zpráv americké golfový fenomén stále ještě nemůže trénovat plný švih.

Oproti předloňsku, kdy na Masters rovněž nestartoval, a loňsku, kdy se od něj vzhledem k výkonnostním trablům mnoho neočekávalo, je však letošní okruh největších uchazečů o zelené sako užší. Čítá jen pět hráčů. Day, Spieth a McIlroy dostali ke svým jménům od většiny sázkových společností totožné kurzy, i když na Australana se teď bude možná s ohledem na dva čerstvé tituly sázet nevýhodněji. Do kvinteta patří ještě americký držitel titulu z roku 2014 Bubba Watson a další australský hráč Adam Scott, vítěz Masters 2013 a také již majitel dvou letošních turnajových prvenství.

Woods ocenil jak Daye, tak jeho konkurenty. "Tihle borci jsou tak dobří, že teď budou mezi sebou na největších akcích soupeřit ještě několik let," nechal se slyšet čtyřnásobný vítěz z Augusty. Právě skončený šampionát v jamkové hře to vcelku potvrdil, ačkoli Watson a Scott nepostoupili ze základních skupin, obsadili v nich shodně druhé místo.

O to větší řež těžkých kalibrů se letos v honbě za zeleným sakem očekává. A samozřejmě, nelze vyloučit překvapení či triumf muže druhé vlny. Poražený finalista z Austinu Oosthuizen varoval: "Jsem velmi spokojený s tím, jak jde má hra před Masters nahoru."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud