3. října 2011 • 10:55

Novoborští šachisté získali na Evropě bronz

Autor: Honza Binder
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovským úspěchem pro šachisty Nového Boru skončil Evropský klubový šampionát pořádaný ve slovinské Rogaška Slatina. V sedmikolovém turnaji ztratili body pouze ve dvou zápasech za remízu 3:3 a nejtěsnější porážku 3,5:2,5 a umístili se na neuvěřitelném třetím místě.



Do šampionátu nastupoval G-Team Nový Bor jako desátý nasazený z celkového počtu dvaašedesáti družstev. V prvních dvou kolech jej čekaly týmy z druhé poloviny startovního pole, které novoborští šachisté s přehledem porazili. Bohužel již první střet se silným soupeřem v podobě šachistů z Tomsku skončil porážkou novoborských. Za Tomsk nastoupil na první desce i bývalý mistr světa FIDE Ruslan Ponomarjov.

Na rozdíl od předchozích ročníků se G-Team mohl v následujících kolech těšit z dobrého losu. Když snadno porazil dva slabší soupeře a jednou nešťastně remizoval, nastupoval do posledního kola z deváté příčky. Systém turnaje určil českému mistru za soupeře opět relativně slabé družstvo Haladás VSE (Maďarsko) pouze s jediným velmistrem v sestavě. Zdrcující výhra 5,5:0,5 pak zajistila novoborským 11 zápasových bodů. Stejného výsledku dosáhla další čtyři družstva. O konečné bronzové medaili rozhodlo skóre. Ve dvaačtyřiceti partiích uhráli 31,5 bodu.

Na prvním místě skončilo družstvo Petrohradu se Sergejem Movsesjanem v sestavě a na druhém místě Socar, za který hraje například nedávný přemožitel Davida Navary na Světovém poháru Alexandr Griščuk.

Překrásná Ljilja Drljevic
Překrásná Ljilja Drljevic

V každém zápase se bojovalo na šesti šachovnicích. První deska novoborského G-Teamu patřila Viktoru Lázničkovi, jehož osobní koeficient přesahuje hranici dvou tisíc sedmi set bodů. Tím se mohla v dresu G-Teamu pochlubit už jen polská posila Radoslaw Wojtaszek. Vedle těchto dvou elitních hráčů z širší šachové špičky bylo možné v týmu naleznout velmistry Bartela, Hráčka, Markoše, Cveka a Hábu. Jeden z novoborských hráčů vždy střídal. Obrovského úspěchu dosáhl na třetím prkně Mateusz Bartel, když v sedmi partiích uhrál šest a půl bodu.

Vedle novoborských se klání zúčastnilo české družstvo Slavoj Ostrava Poruba a slovenské družstvo TJ Slavia Caissa Čadca. Obě družstva skončila v druhé polovině tabulky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud