2. října 2008 • 13:58

Češi chtějí zpátky mezi elitu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští stolní tenisté jedou na mistrovství Evropy s jediným cílem: vrátit se do elitní skupiny. Ačkoliv na mistrovství světa byli pátí, loni z elitní divize ME sestoupili.



Reprezentační trenér Tomáš Demek z šampionátu v Petrohradu nic jiného než postup nebere, ale nepovažuje to za tak lehký úkol, jak mu někteří naznačují.

"Postupují tři družstva a některé týmy jsou kvalitní, třeba Španělé, Ukrajinci a Turci mají Číňany," upozornil na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Mrzí ho, že nejlepší evropský celek mistrovství světa z přelomu února a března nebude bojovat o medaile. "Systém je bohužel takový. Je to dáno tím, že se nám loni zranili tři hráči z pěti, což byla obrovská smůla," posteskl si Demek.

Mužský výběr nastoupí ve složení Petr Korbel, Tomáš Pavelka, Josef Šimončík, Tomáš Konečný, Lubomír Jančařík a ve skupině se utká s Anglií, Lotyšskem a San Marinem.

Výpravu rozladilo rozhodnutí svazu odletět do dějiště šampionátu až den před jeho začátkem. "Je to problém především v tom, že možná vůbec nebudeme mít šanci vyzkoušet si tamní halu a míčky. Tam jsou venku tři stupně, zatímco tady šestnáct, a to taky hraje velkou roli v tom, jak se míček chová," rozčiloval se nejzkušenější český reprezentant Korbel.

Zatímco muži nebudou bojovat mezi elitou, jejich ženské kolegyně se pod vedením nového trenéra Miroslava Cecavy utkají s nejlepšími týmy Evropy. Ve skupině se o dvě postupová místa střetnou mimo jiné s úřadujícími mistryněmi Evropy Ruskami a Nizozemkami v čele s evropskou šampionkou Li Ťiao.

Cecava doufá, že by cesta k úspěchu mohla vést přes ruské obranářky. "V Hodoníně hraje čínská obranářka, kterou Iveta Vacenovská i Renata Štrbíková nedávno porazily," řekl.

Hlavním cílem týmu, v němž jsou ještě olympionička Dana Hadačová a Kateřina Pěnkavová, je záchrana mezi elitou, tedy umístění nejhůře do 13. místa z šestnácti týmů.

Soutěž družstev v Petrohradu proběhne od 4. do 7. října, pak jsou na programu soutěže jednotlivců ve dvouhrách i čtyřhrách. Korbel by chtěl po neúspěchu na olympiádě v Pekingu ukázat, že stále patří do širší evropské špičky.

"Ve světovém žebříčku jsem spadl někam, kde se mi to nelíbí a kam podle mě nepatřím. Myslím, že pořád patřím do evropské desítky," uvedl sedmatřicetiletý stolní tenista, jenž je v žebříčku na 48. místě.

Články odjinud


Články odjinud