2. října 2008 • 15:51

Velkou pardubickou ozdobí zahraniční účast

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na 118. ročník Velké pardubické by měli dorazit čtyři zahraniční účastníci: tři koně z Anglie a jeden z Itálie. Startovní listina slavného překážkového dostihu, který se poběží 12. října, bude známa až v pátek v poledne.



Ale již dnes je zřejmé, že v ní budou také čtyři koně z tréninkového centra Josefa Váni. O podíly z dotace 4,5 milionu korun bude usilovat kolem dvaceti koní.

Váňovi svěřenci loni obsadili první, druhé a sedmé místo a také letos má pětinásobný vítěz Velké pardubické mezi žokeji vysoké ambice. Sám se posadí do sedla Juventuse a vynahradí si loňskou absenci, kterou si vynutily následky zranění. Jeho syn vyrazí do dostihu s Decent Fellow.

Jako trenér pošle Váňa do boje znovu loňskou vítězku Sixteen, s níž tentokrát nepojede Dušan Andrés, ale Josef Bartoš. "Jezdecké obsazení máme ideální a před startem si věříme. Tradičně bude záležet na tom, co udělá s průběhem závodu zahraniční konkurence," řekl dnes novinářům na setkání v Praze šestapadesátiletý Váňa.

Do Velké pardubické se přihlásilo postupně 68 koní, z toho 41 domácích. Kvalifikaci má splněnu přes dvacet českých zástupců, ale někteří nemohou startovat kvůli zraněni. Platí to třeba o Moning Let, kterého Váňa považoval za velkého konkurenta a hlavního favorita.

Pořadatelé by si přáli, aby před dostihem ještě zapršelo a dráha trochu změkla. Její kvalitní stav neustále zajišťují pravidelným zavlažováním a podle předsedy Dostihového spolku Miroslava Petráně bude dráha lepší než při poslední kvalifikaci.

Články odjinud


Články odjinud