4. října 2008 • 22:22

Obnovená cena města Brna

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Brně byla dnes po 141 letech obnovena dostihová cena města. V areálu ve Dvorskách se na start steeplechase na 4100 metrů postavilo patnáct koní a vyhrál František Vávra v sedle Rectora, trénovaného Radkem Holčákem.



První dostih nesoucí tento název se jel v roce 1867 o 150 zlatých. Jeho pořadateli byli zástupci předních šlechtických rodů rakouského mocnářství. Obnovený brněnský dostih byl dnes dotován částkou 80.000 korun. Od vzniku dostihového areálu ve Dvorskách v roce 1998 je to zatím nejvyšší vyplacená odměna.

Dnešní mítink byl vyvrcholením letošní dostihové sezony ve Dvorskách. Ročně se v nich konají tři dostihové dny, a to vždy v květnu, srpnu a říjnu.

Pohár primátora by se měl konat pravidelně v říjnu. "Jeho financováním chceme pomoci v rozvoji dostihového areálu ve Dvorskách. Snahou je, aby se závody ve Dvorskách počítala naše jezdecká elita," řekl dnes ČTK brněnský primátor Roman Onderka.

První brněnský dostih před 141 lety byl velkým setkáním společenské smetánky. Na dráze na Chrlických lukách závodila ve čtyřech dostizích šlechta, která si nechala postavit tribunu za 5000 zlatých. Dostihy vyhráli hrabě Seillern, princ Thurn Taxis a princ Paul Esterházy, který projel cílem jako první dokonce ve dvou kláních. Pátý dostih, Cenu města Brna, tehdy jeli ostatní chovatelé koní.

Výsledky:
Pohár primátora statutárního města Brna (steeplechase, 4100 m): 1. Rector (jezdec Vávra, tr. R. Holčák), 2. Zadar, 3. Grémium.
Cena generálního ředitele Pivovaru Černá Hora (rovina, 1600 m): 1. Instanta (ž. Andrés, tr. Vocásková), 2. York Master, 3. Song for Ray.

Články odjinud


Články odjinud